Ukrajinci na Donbase odrazili útoky okupantů. Experti popsali zásadní problém Rusů ve válce

Ukrajinský voják stojí u vraku ruského tanku. (4. října 2022)

Válka na Ukrajině (12.10.2022 8:00)

Ukrajinská armáda odrazila ruské útoky vedené u sedmi obcí, a to včetně velké operace okupantů proti městu Bachmut, které se nachází v centrální části Donbasu. Úspěch obránců na bojišti ohlásil ukrajinský generální štáb ozbrojených sil. Kromě neschopnosti dosáhnout postupu na východní frontě trápí Rusy také další problém, který se týká vzdušných sil.

Rusové se i přes drtivý protiútok ukrajinských sil na severovýchodní a jižní frontě dál snaží o ofenzivu v centrální části Donbasu, a to zejména u města Bachmut. Ruské síly se k němu za poslední týden přiblížily asi o dva kilometry, připustila v pondělí britská vojenská rozvědka. Ukrajinské zprávy ze středy však hovoří o tom, že Ukrajinci četné útoky odrazili.

Podle ruských představ nejspíš nevyšlo ani masivní bombardování ukrajinských měst z pondělí a úterý. Britské ministerstvo obrany v této souvislosti upozornilo na nedostatečnou rychlost a nízkou nosnost íránských dronů Šahíd-136 nasazených Ruskem.

Spolu s omezenou efektivitou ruského letectva nad ukrajinským územím to způsobuje, že chybějící schopnost spolehlivě, udržitelně a přesně zasazovat údery na operační úrovni je pravděpodobně jedním z největších ruských problémů ve válce proti Ukrajině.

Rusové podle ukrajinského velení v uplynulých 24 hodinách vystřelili na Ukrajinu jednu balistickou raketu a 28 střel s plochou dráhou letu, z nichž 20 ukrajinská obrana sestřelila. Ruské síly prý také podnikly 13 náletů a uskutečnily více než 40 ostřelování z raketometů, jejichž terčem se staly čtyři desítky měst a obcí. Použito bylo 14 íránských dronů. Z toho 12 ukrajinská protivzdušná obrana zničila.

Štáb také odhadl, že Rusko od začátku útoku na Ukrajinu před 231 dny přišlo už o 63 380 vojáků, 2 505 tanků, 5 181 obrněných vozidel, 1 507 děl, 355 raketometů, 182 protileteckých zbraní, 268 letadel, 235 vrtulníků a 1 129 dronů. Tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu ověřit z nezávislých zdrojů.

Hrozba náletů prý dál trvá. Ukrajinský štáb současně upozornil, že Bělorusko odeslalo do ruské Belgorodské oblasti první část z 20 tanků T-72. Běloruské zbrojovky se prý také zapojily do oprav ruské techniky poškozené v bojích na Ukrajině.

Tagy: