Ukrajinci ničí Rusy kamikaze drony. To jsou likvidátory tanků, popsal zbraň generál

Vypouštění dronu Switchblade. Ukrajinská armáda dostává dodávky těchto bezpilotních letadel z USA

Zbraň, která může představovat zlom pro Ukrajinskou armádu

Brigádní generál americké armády Steve Anderson ve vysílání stanice CNN vyzdvihl Ukrajince za využívání technologií. Především se mu pak zamlouvá práce s drony. Podle odborníka jsou právě bezpilotní letouny velice důležitou zbraní a ukrajinské armádě se jich má dostat co nejvíce.

Anderson uvedl, že prozatímní úspěch ukrajinské armády stojí na třech faktorech. „První věcí je vůle ukrajinského lidu. V této rovině tu válku vyhrávají. Druhá věc je válka z hlediska logistiky, kterou rovněž vyhrávají. Viděli jsme, jak špatně si vedli Rusové a jak skvěle si vedli Ukrajinci v tomto ohledu. Třetím aspektem této války je technologie. Ukrajinci využívají technologie,“ řekl.

Podle generála vynikají Ukrajinci hlavně ve využívání dronů. „Jsou neuvěřitelně inovativní a denně pracují s drony ve výzkumných a vývojových laboratořích. Utvořili 50 týmů, do kterých zapojili lidi, kteří byli dříve jen nadšenci do modelů letadel a nyní jsou sdruženi do 50 výzkumných týmů,“ popsal s tím, že denně startuje přibližně 300 bezpilotních letounů a velkou měrou se podílely na destrukci 2 300 ruských bojových vozidel.

Za zvláště výkonný pak Anderson označil dron Switchblade 600 přezdívaný kamikaze. „To je likvidátor tanků. Potřebujeme, aby se jim jich dostalo více,“ řekl.

Americké drony Switchblade jsou menší než turecké Bayraktary a fungují jednorázově. „(Jsou to) malé bezpilotní letouny vystřelované z trubice, které podle expertů dokáží způsobit významné škody. Drony mají čepelovitá křídla, která se rozevřou, jakmile je zařízení vypuštěno,” vysvětloval v březnu list The Washington Post. Zařízení je podle výrobce schopné samo se k cíli navést a případně jej i sledovat; při nárazu pak exploduje přepravovaná munice.

Tagy: