Ukrajinci používají černou magii, tvrdí ruská propaganda. Důkazem má být satanská pečeť

Ukrajinský voják kontroluje úkryt ve vesnici nedaleko Charkova, na kterou zaútočili Rusové raketami

Válka na Ukrajině (4.5.2022 9:00)

Válečná propaganda jede na plné obrátky. Ruská i ukrajinská strana předkládá příběhy, z nichž některé mají k realitě na míle daleko. Ale to, co někdy prezentují prokremelská média, lze s čistým svědomím označit za bizarnosti. Například agentura Ria Novosti se nyní vytasila s tvrzením, že Ukrajinci používají v boji černou magii.

Ruská státní agentura své tvrzení opírá o „satanskou pečeť“, která je údajně vyobrazena na zdi opuštěné ukrajinské základny u obce Trechizenka v Luhanské oblasti. Ria Novosti uvádí, že tento symbol a další znaky, prý nakreslené krví, dokazují, že ukrajinští vojáci na základně praktikovali černou magii. „Stoupenci nepozemských sil se snažili posvětit své zbraně, aby dodali nábojům extra energii a ty pak zasaženým cílům působily větší škody,“ přibližuje tvrzení ruské agentury web Daily Mail.

Jako odborníka pak Ria Novosti cituje ruskou kulturoložku a filozofku Jekatěrinu Dajsovou. Ta tvrdí, že symbol namalovaný na zdi ukrajinské základny je „magická pečeť temných sil“, která představuje kombinaci anarchie, zbraní a nacistických symbolů. Tvůrce ji prý vytvořil, aniž by při tom zvedl ruku. Vojáci pak podle ní prováděli rituál, při kterém žádali nadpřirozenou sílu pro jejich zbraně.

Není to zdaleka první případ, kdy ruská propaganda vypouští až úsměvné příběhy, které mají za cíl v očích domácího publika zdiskreditovat Ukrajince. Nedávno například nejsledovanější ruská televize První kanál přišla se záběry, podle kterých ruští vojáci našli v Mariupolu „satanistické plátno“ a kalendář s ilustracemi LGBT osob, které mají podle Rusů „spadat pod prezidenta USA“ Joea Bidena. Ruské ministerstvo obrany zase před časem tvrdilo, že Ukrajinci spolu s USA chtějí pomocí migrujícího ptactva zanést do Ruska uměle vytvořené choroby.

Ukrajinci zase minulý týden přiznali, že legendární pilot Duch Kyjeva, který měl sestřelit desítky ruských letounů, byl jen mýtus. Už na začátku války se jako nepravdivá ukázala informace o smrti obránců Hadího ostrova, kteří měli těsně před svým skonem odmítnout vzdát se a ruskou válečnou loď poslat „do prdele“. Později se totiž objevily zprávy o tom, že mrtví vojáci jsou ve skutečnosti živí a v ruském zajetí. Následně se stali součástí výměny zajatců.

Tagy: