Drsné varování. Ukrajinci u Charkova naskládali těla ruských vojáků do tvaru „Z“

Ukrajinci u Charkova naskládali mrtvá těla ruských vojáků do tvaru písmene Z. (2. května)

Válka na Ukrajině (4.5.2022 7:00)

Obránci Charkovské oblasti se v posledních dnech snaží ruské okupanty vytlačit co nejdál od druhého největšího ukrajinského města. Boje v tomto regionu jsou velmi brutální. Dokazuje to i fotka, kterou zveřejnila agentura AP. Ukrajinci naskládali těla ruských vojáků do tvaru písmene Z, tedy symbolu ruské invaze. Mělo jít pravděpodobně o výstrahu.

Snímek z okolí Charkova zveřejnila agentura AP. Těla čtyř příslušníků ruských sil jsou naaranžována tak, aby připomínala nechvalně známý symbol ruské agrese, písmeno Z. Tím jsou označeny tanky a další vojenská technika ruské armády bojující na Ukrajině. Že jde skutečně o těla ruských vojáků, napovídá vzhled jejich uniforem a typické bílé pásky, které okupanti nosí na horních i dolních končetinách.

Obrazcem složeným z těl chtějí ukrajinští obránci zřejmě agresora vyděsit. V posledních dnech se snaží Rusy z Charkovské oblasti vytlačit a částečně se jim to daří. Ruské síly se nyní nachází zhruba 40 kilometrů od Charkova. Druhé největší ukrajinské město však stále čelí každodennímu ostřelování.

Hlavní úsilí okupantů je nicméně aktuálně soustředěno na severní část fronty na Donbasu, kde Rusové už v polovině dubna zahájili masivní ofenzívu. Jen za posledních 24 hodin tam Ukrajinci podle svých slov odrazili 12 ruských útoků. „Zničili jsme při tom 6 tanků, 15 obrněnců, 9 transportních vozidel a 5 dělostřeleckých systémů,“ informoval ve středu ukrajinský generální štáb.

Ten také aktualizoval celkové počty údajných ruských ztrát. Podle Kyjeva ztratili Rusové od začátku invaze již přes 24 500 vojáků, 1 077 tanků, 2 610 obrněných vozidel, 1 867 transportních vozidel a 654 kusů dělostřelectva. Rovněž přišli o 155 vrtulníků, 194 letadel, 303 bezpilotních letounů, 81 protivzdušných systémů a o 10 lodí, včetně legendárního křižníku Moskva.

Tagy: