Ukrajinci rozprášili ruské velení na Krymu. Při útoku měli zabít i šéfa Černomořské flotily

Ukrajinci udeřili na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na Krymu.

Útok na Sevastopol

Při ukrajinském útoku na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu zemřelo nejméně devět lidí. Mezi nimi měl být i velitel ruské Černomořské flotily admirál Viktor Sokolov. Dalších 16 osob bylo zraněno, a to včetně několika generálů. Ukrajinské síly pro speciální operace tvrdí, že armáda zasáhla budovu velitelství flotily během porady velení. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Některá média informují, že při útoku zemřel i Sokolov; šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov to zatím nepotvrdil. HUR prý o jeho stavu nemá informace. K bilanci obětí útoku poznamenal, že v ní nejsou zahrnuti řadoví vojáci, kteří nejsou členy velení flotily a sloužili například jako stráž. Jejich počet se zjišťuje, prohlásil Budanov.

K TÉMATU: Ukrajinci útočili na Krym obávanými raketami. Expert vysvětlil, jak oklamali ruskou obranu

Na dotaz, jakou roli při plánování úderu hráli partyzáni a místní obyvatelé, Budanov odvětil, že rozvědka shromažďuje údaje ze všech zdrojů. „Zpravodajské zdroje patří k těm hlavním,“ řekl ukrajinské službě Hlasu Ameriky. Šéf HUR zároveň nechtěl odpovědět na otázku, zda Ukrajinci při útoku použili rakety západní výroby.

Web Ukrajinska pravda mezitím upozornil na sdělení tiskového oddělení ukrajinských sil pro speciální operace, které na platformě Telegram napsalo, že jejich práce umožnila zasáhnout velitelství flotily během setkání jejího velení. Své údaje prý předali ukrajinskému letectvu, aby mohlo udeřit. „Podrobnosti operace budou známy, až to bude možné,“ stojí v příspěvku, kde ukrajinské síly pro speciální operace zároveň uvádějí, že si útok vyžádal desítky mrtvých a zraněných členů okupačních sil, včetně velení flotily.

O ukrajinském útoku na velitelství Černomořské flotily informoval v pátek odpoledne Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev, následně i ruské ministerstvo obrany. Moskva nejprve uvedla, že při raketovém úderu zemřel jeden voják, později však sdělila, že se tento člověk pohřešuje. Následně útok potvrdila ukrajinská armáda. Ruský resort obrany zároveň uváděl, že protivzdušná obrana zlikvidovala pět raket.

V sobotu dopoledne úřady na Krymu varovaly před hrozbou vzdušného útoku na Sevastopol znovu, podle agentury TASS se tak stalo hned dvakrát. Razvožajev mezitím s odvoláním na předběžné údaje na platformě Telegram informoval o dopadu trosek rakety. O škodách nebo raněných se nezmiňuje.

Stanice BBC si v sobotu ráno na svém ruskojazyčném webu všímá toho, že v ruských hlavních večerních zprávách nebyla o útoku na velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu žádná zmínka. Ve zbývajícím čase média incident zmínila několikrát a krátce.

Tagy:
válka Amerika Moskva Sokolov Krym Telegram Sevastopol Kyrylo Budanov Michail Vladimirovič Razvožajev Viktor Sokolov