Ukrajinci se bojí o Kyjev. Reportér CNN Prima NEWS odhalil, odkud by přišel další útok

Ukrajinský tank v Kyjevě, 2. dubna

Ukrajinské hlavní město Kyjev by se mohlo opět stát cílem ruských útoků. Varoval před tím i jeho starosta Vitalij Kličko. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, který se na Ukrajině nachází, popsal aktuální situaci v metropoli.

Ukrajinské armádě se podařilo osvobodit Kyjevskou oblast. Radost ale střídají další obavy. Rusko podle prezidenta Volodymyra Zelenského shromažďuje desítky tisíc vojáků k ofenzivě na východě Ukrajiny. Cílem je získání kontroly nad Luhanskou a Doněckou oblastí. Podle čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova přijde na řadu i hlavní město Ukrajiny.

„Co se týká Kyjeva, starosta Vitalij Kličko mírní optimistické nálady. Už před několika dny řekl, že by lidé měli zvážit návrat do hlavního města, protože nebezpečí stále trvá. V pondělí ráno dokonce přitvrdil s tím, že očekává nový útok na Kyjev, a to v horizontu dvou dnů,“ popsal Kaizr.

Odkud přijde útok?

Útok by tentokrát neměl přijít ze severu od ruských nebo běloruských hranic, ale z východu od Luhanské oblasti. „Napovídá tomu fakt, že ukrajinské ministerstvo obrany v pondělí ráno uvedlo, že se ruská vojska snaží monitorovat ze vzduchu pohyb ukrajinské armády. To podle Klička naznačuje, že by měl přijít útok na Kyjev,“ vysvětlil reportér CNN Prima NEWS.

Bilance okupace Kyjevské oblasti je hrůzná. „V pondělí ráno ukrajinské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo, že zde zemřelo 1 220 civilistů. Válečných zločinů zatím napočítalo skoro šest tisíc a obvinilo z nich zhruba 500 ruských vojáků. Dostat je před soud ovšem bude velmi složité, i když ztotožnit je a připsat jim jednotlivé zločiny tak velký problém není,“ řekl Kaizr.

„Ukrajinským úřadům ve vyšetřování válečných zločinů například pomáhají Francouzi, kteří v pondělí do Lvova poslali policisty, kteří budou pomáhat identifikovat těla z masových hrobů. Pomoc přislíbilo také Slovensko,“ dodal reportér CNN Prima NEWS.

Tagy: