Zelenskyj: Okupanti záměrně mrzačí a vraždí Ukrajince. Bez rozkazu by to nedělali

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident varoval před použitím chemických zbraní

S koncem 47. dne ruské invaze na Ukrajinu její prezident Volodymyr Zelenskyj připomněl, že okupanti při stahování ze severní části země zaminovali vše, co mohli. Podle něj tak cíleně dělají vše pro to, aby zmrzačili nebo zavraždili co nejvíce Ukrajinců. „Bez příslušných rozkazů by to nedělali,“ má jasno Zelenskyj.

V dalším ze svých projevů Zelenskyj podotkl, že je otázkou času, kdy Rusko vlastními činy a válečnými zločiny donutí „všechny na světě, aby s federací přerušili veškeré vazby“. „V severních oblastech Ukrajiny, odkud byli okupanti vyhnáni, probíhají bezpečnostní práce. Především se jedná o odminování. Ruská vojska po sobě zanechala desítky, ne-li stovky tisíc nebezpečných předmětů,“ uvedl ukrajinský prezident.

Podle něj se jedná o granáty či nastražené miny. „Denně se likviduje nejméně několik tisíc takových předmětů. Nechali je všude – v domech, na ulicích, na polích, v autech či na dveřích. Vědomě dělali vše pro to, aby byl návrat do těchto oblastí co nejnebezpečnější,“ pokračoval s tím, že v současné době je Ukrajina jedním z nejvíce zaminovaných územích na světě.

„Domnívám se, že i to by mělo být považováno za válečný zločin. Úmyslně dělají vše proto, aby zabili nebo zmrzačili co nejvíce našich lidí. Bez příslušných rozkazů by to nedělali,“ doplnil Zelenskyj. Následně uvedl, že s expertní skupinou pracuje na vytvoření „zvláštního mechanismu pro předběžné vyšetřování a soudní přezkum všech válečných zločinů spáchaných okupanty“. „Pracujeme na právním způsobu, jak okupanty postavit před soud, který bude co nejúčinnější a nejrychlejší,“ vysvětlil.

Hovořil také o chemických zbraních. V pondělí měly ruské síly použít tyto zbraně na Mariupol. Útok Ukrajina nyní prověřuje. „Okupanti vydali prohlášení, které svědčí o jejich přípravě na novou etapu teroru proti Ukrajině. Jeden z mluvčích okupantů prohlásil, že by proti obráncům Mariupolu mohly být použity chemické zbraně. Tyto výhrůžky bereme co nejvážněji,“ uvedl. Zmiňovaný incident však nepotvrdil.

V závěru projevu Zelenskyj zmínil, že Evropská unie nyní jedná o šestém balíčku protiruských sankcí. „Je načase, aby tento balíček byl takový, aby z ruské strany již nebylo slyšet ani slovo o zbraních hromadného ničení. Ropné embargo proti Rusku je nutné. Jakýkoli nový balíček sankcí proti Rusku, který se nebude týkat ropy, bude v Moskvě přijat s úsměvem,“ dodal.

Tagy: