Záběry exploze bitevníku Su-25: Pilot se katapultovat těsně před zřícením, tvrdí Rusové

Ukrajinské výsadkové jednotky zveřejnily záběry sestřelu ruského bitevního letounu Su-25 u města Marjinka u Doněcku. Rusové na sociální síti Telegram oznámili, že se pilot katapultoval na jimi ovládaném území a příčiny havárie se vyšetřují. Okolnosti pořízených záběrů nebylo možné ověřit z nezávislého zdroje.

Ruská stíhačka Su-25 Grach měla být zasažena ukrajinskými výsadkovými jednotkami, které nízko letící letoun zaměřily pomocí ruční přenosné zbraně protivzdušné obrany (MANPAD). Sestřelení zachycuje video, které se nyní šíří po sociálních sítích.

Na záběrech, které na svém Facebooku zveřejnilo ukrajinské letectvo, chybí okamžik zásahu letounu raketou, ale je vidět bílý dým zasaženého letounu, který se táhne od místa havárie, zatímco kolem prolétá jiný bojový letoun. O několik okamžiků později se letadlo vznítí a je vidět mohutná exploze.

Воїни-десантники знищили черговий російський штурмовик Су-25 “Грач” Сьогодні 7 квітня на Донеччині, підрозділом протиповітряної оборони однієї із військових частин Десантно-штурмових військ Збройних Сил України збито черговий російський штурмовик Су-25 “Грач”. Разом до Перемоги! ДШВ – Завжди Перші! Слава Україні!🇺🇦🇺🇦🇺🇦 Служба зв’язків з громадськістю Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України #stoprussia #ДШВ #ЗСУ #Завжди_Перші #UkrainianAirAssaultForces #AirAssaultForces #WarInUkraine #RussianAggression #BattleOfUkrainianAirAssaultForces

Posted by Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України on Friday, April 7, 2023

Několik proruských médií na sociální síti Telegram uvedlo, že se pilot stihl katapultovat ještě předtím, než se letoun zřítil, uvádí web Daily Mail. Zároveň odmítají připustit, že by ruské letadlo bylo zasaženo ukrajinskou protiletadlovou zbraní, a pouze uvedli, že „příčiny havárie se vyšetřují“.

„V poslední době nemají Ukrajinci se sestřelením našich letadel nic společného“, tvrdí. Pilot byl údajně dopraven do bezpečí ruskými silami, které stále okupují většinu území kolem Marjinky.

Tagy: