Luxusní kabriolet s kulometnou věží. Na Ukrajině bojuje proti Rusům svérázné vozidlo

Těžký kulomet a ukrajinské bojové zbarvení samozřejmě nepatří do obvyklého vybavení luxusního BMW řady 6. Jeden takový automobil však neznámý vlastenec daroval ukrajinské policii ve městě Mykolajiv, kde zuří těžké boje.

V ozbrojených konfliktech na Blízkém východě či v Africe jsme si zvykli vídat mobilní dělostřelecké jednotky umístěné na korbách pick-upů Toyota Hilux. Na Ukrajině se ale teď do válečné vřavy dostává mnohem exotičtější civilní automobil – luxusní „šestkový“ kabriolet od BMW.

Boj všemi prostředky

Jak je uvedeno na twitterovém účtu Ukraine Weapons Tracker, zdá se, že dvojice vynalézavých Ukrajinců sestrojila ​​pomocí kabrioletu BMW řady 6 generace E64 velice zajímavou taktickou zbraň. Víko kufru bylo odstraněno, aby se vytvořilo místo pro robustně vypadající držák na čtyřnožku, na které je umístěn těžký kulomet. Podle tweetu se jedná o model NSV sovětské konstrukce.

Jde o těžkou protiletadlovou zbraň používanou úspěšně po celém světě. Díky velké ráži je tento kulomet schopen velmi efektivní střelby na letící cíle. Upravená verze NSV je montována také na známé tanky T-72, které jsou početně zastoupeny v ruských invazních jednotkách. To je ovšem jediná podobnost mezi ruským tankem a německým kabrioletem.

Řada 6 není samozřejmě vhodným kandidátem pro vození těžké zbraně, protože není pancéřovaná, vyžaduje značnou údržbu, má nízkou světlou výšku i nosnost a není k dispozici s pohonem všech čtyř kol.

Tagy: