Ani západ Ukrajiny není bezpečný. Rusko bombardovalo cíle nedaleko polských hranic

Ukrajinou se ozývají exploze

Další den války na Ukrajině. Jaká je situace 11. 3.?

Ruská armáda údajně vyřadila z provozu vojenská letiště u Lutsku a Ivano-Frankivsku, která se nachází na západě země. Uvedlo to ruské ministerstvo obrany. Město Lutsk je od polských hranic vzdáleno jen zhruba 80 kilometrů. Tamní úřady následně potvrdily letecké útoky, které si vyžádaly úmrtí nejméně dvou ukrajinských vojáků. Proruští separatisté na východě Ukrajiny podle Moskvy navíc dobyli město Volnovacha, které leží severně od obléhaného přístavního města Mariupol.

Lutsk je hlavním městem Volyňské oblasti a jedním z center volyňských Čechů. Leží zhruba 80 kilometrů od polských hranic. Ivano-Frankivsk leží asi 150 kilometrů východně od slovenských hranic. Obě města jsou daleko od hlavních směrů ruské ofenzivy, a útoky tak mohou naznačovat nový směr války, napsala agentura AP.

Volnovacha leží asi 50 kilometrů severně od Mariupolu a podle agentury Reuters je považována za strategicky významnou vstupní bránu do obléhaného přístavu u Azovského moře. Mariupol čelí v posledních dnech těžkému ruskému ostřelování a hlásí řadu civilních obětí. Podle ukrajinských úřadů tam zemřelo až 1200 lidí. Ukrajina rovněž tvrdí, že Rusko záměrně brání evakuaci civilistů z města.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle ruských tiskových agentur také oznámil, že Rusko „vysoce přesnými útoky dlouhého dosahu“ vyřadilo z provozu dvě vojenská letiště na západě Ukrajiny, v Lutsku a Ivano-Frankivsku. Tvrdí rovněž, že ruská armáda zničila od začátku útoku na Ukrajinu 3213 zařízení ukrajinské armády.

Starosta Ivano-Frankivsku podle AP nařídil po leteckém útoku obyvatelům v přilehlých oblastech, aby se schovali do krytů. Údery podle něj přerušily ve městě dodávky tepla, o případných obětech se nezmínil.

Starosta Lutsku potvrdil letecký útok na tamní letiště, zahynuli při něm podle něj dva ukrajinští vojáci a šest jich utrpělo zranění. „Na naše síly na vojenském letišti v Lutsku byly vypáleny čtyři rakety ze stíhačky ruské armády,“ napsal podle agentury AFP na sociální síti telegram jeden z činitelů Volyňské oblasti.

Lutsk a nedaleké město Rivne jsou centry volyňských Čechů, potomků českých přistěhovalců do carského Ruska. Do země svých předků se volyňští Češi vraceli v několika vlnách, nyní kvůli ruské invazi prchají z Ukrajiny zpět do Česka.

Britské ministerstvo obrany ve svém každodenním zhodnocení situace na Ukrajině v pátek uvedlo, že ruské jednotky na zemi stále narážejí na silný ukrajinský odpor a nepostupují tak rychle, jak před invazí plánovaly. Stále se rovněž potýkají s logistickými potížemi.

Rusko se však podle Britů zřejmě snaží přeskupit svoje vojska a v příštích dnech zahájit obnovenou ofenzivu, která bude pravděpodobně zahrnovat i další výpady vůči hlavnímu městu Kyjev.

Tagy: