Ukrajinská fotbalová legenda neodsoudila válku a dál působí v Rusku. Doma už si neškrtne

Nadále pracuje pro zemi, která okupuje jeho vlast. K válce neutrousil ani slovo, proto u nás skončil. Ukrajinská fotbalová asociace udělala ze své legendy „mrtvého muže“. Anatolij Tymoščuk je rekordmanem v počtu zápasů za reprezentaci, oblékal dres Bayernu Mnichov nebo Šachtaru Doněck, aktuálně ale ve své rodné zemi rozhodně populární není.

Kromě Bayernu nebo Šachtaru svoji hráčskou kariéru dvakrát spojil se Zenitem Petrohrad. Když pověsil kopačky na hřebík, do ruského města u Finského zálivu se vrátil. Už pátým rokem zastává funkci asistenta trenéra.

Pro mnohé Ukrajince zajímající se o fotbal byl vzorem, možná hrdinou. Během posledních týdnů ale na 42letého Tymoščuka kdekdo zanevřel. Lidé čekali, kdy se čelem postaví k válce na Ukrajině a řekne, že své jméno s ruským klubem a celým státem nechce dále spojovat. Nic takového nepřišlo. Mlčí, nadále pracuje pro Zenit.

Na morální hřích už se nemohla Ukrajinská fotbalová asociace (UAF) dívat. Ve čtvrtek předeslala, že by ráda rodáka z města Luck na severozápadě země, potrestala. „Od začátku ruské vojenské agrese proti Ukrajině neudělal žádné veřejné prohlášení, navíc nadále pracuje pro klub ze země agresora. V době, kdy i další jeho bývalý klub Bayern Mnichov zveřejnil jasné stanovisko a vyjádřil podporu Ukrajině, Tymoščuk stále mlčí,“ poznamenala etická komise s tím, že bývalý defenzivní záložník a stoper ničí image ukrajinského fotbalu.

Svaz o den později přišel s prohlášením, ve kterém oznámil, o co bude Tymoščuk od nynějška chudší. Přišel o trenérskou Pro licenci vydanou UAF, státní vyznamenání a další čestné tituly. Jeho jméno také nadále nebude oficiálně spojováno s trofejemi vybojovanými na domácí scéně. A hlavně, až jednou ukončí spolupráci se Zenitem, nebude moct jakkoliv fušovat do fotbalu na Ukrajině – má doživotní zákaz.

Tymoščuk je se 144 starty reprezentačním rekordmanem, modro-žlutý dres oblékal mezi lety 2000 až 2016. S Doněckem vyhrál třikrát ukrajinskou ligu, ruskou nejvyšší soutěž ovládl jako hráč dvakrát právě s Petrohradem, s kterým triumfoval i v Poháru UEFA a Superpoháru. Dva bundesligové tituly má s Bayernem, s nímž v roce 2013 vyhrál i Ligu mistrů.

Tagy:
válka Ukrajina fotbal sport Rusko Šachťar Doněck ukrajinská fotbalová reprezentace Bayern Mnichov Zenit Petrohrad Liga mistrů UEFA zákaz činnosti FC Bayern München Anatolij Tymoščuk Ukrajinská fotbalová asociace FK Zenit Sankt-Petěrburg ruská invaze na Ukrajinu Šachtar Doněck FC