Ukrajinská odveta? Ruským Belgorodem otřásl silný výbuch, v Jaroslavli vzplál muniční sklad

Ukrajinský voják pálí z minometu u města Kupjansk v Charkovské oblasti.

Ukrajina pod masivní palbou, v Kyjevě umírali lidé

Ukrajinské síly v pondělí ostřelovaly dvě vsi v ruské Belgorodské oblasti, tvrdí gubernátor Vjačeslav Gladkov, podle kterého o život přišla čtyřiasedmdesátiletá žena, obyvatelka vsi Šebekino. Žena podlehla zraněním způsobeným střepinami. Další člověk přišel o život během požáru muničního skladu v Jaroslavli, informují ruská média. Příčina zatím není známa. Incidenty se odehrály v den mohutných raketových útoků na ukrajinská města.

Ruská protivzdušná obrana podle gubernátora sestřelila ukrajinskou raketu Točka-U, mířící na ves Konopljanovka, kde kazetová munice z rakety poškodila jeden ze soukromých domů. Žádný z obyvatel nebyl zraněn.

V ruské Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, byl v pondělí ráno slyšet silný výbuch, který „rozdrnčel okna“, uvedla dříve agentura Reuters s odvoláním na očitého svědka. Příčina výbuchu dosud není jasná.

Oblast a i samo město Belgorod se opakovaně stalo terčem ostřelování či náletů dronů a bojových vrtulníků, které ruské úřady připsaly ukrajinské straně. Ta se obvykle zdržela vyjádření. Pozorovatelé připomínají, že z Belgorodu a okolí je ostřelováno ukrajinské území, a tak se mohlo jednat o odvetné akce.

Další incident se odehrál poblíž Jaroslavle. Jeden dělník ve věku 33 let přišel o život a dva jeho zranění spolupracovníci museli být hospitalizováni v důsledku požáru v muničním skladu ruského vojenského námořnictva ve vsi Burmakino. Na svém webu to uvedl list Kommersant s odvoláním na vyšetřovatele případu. Kvůli požáru nechaly místní úřady evakuovat blízkou školku a školu, k výbuchu ale nakonec nedošlo.

Burmakino leží asi 35 kilometrů jihovýchodně od Jaroslavle, která je vzdálena asi 250 kilometrů severovýchodně od Moskvy. Na sociálních sítích se čile spekuluje, zda se nejedná o sabotáž ze strany Ukrajinců. Video z požáru mimo jiné hojně sdílejí i příslušníci ukrajinské armády.

Po ruské invazi na Ukrajinu vzplála řada muničních skladů a dalších zařízení, a to i v poměrně vzdálených končinách Ruska. V některých případech měly úřady podezření na diverzi.

Oba incidenty se odehrály v den mohutných raketových útoků Rusů na cíle po celé Ukrajině. Při nich přišlo o život nejméně deset lidí a asi 60 utrpělo zranění, uvedla policejní mluvčí podle listu Ukrajinska pravda. Ruská vojska vypálila na ukrajinská města 83 střel, tvrdí ukrajinské velení. Terčem se stala kritická infrastruktura, ale zasažen byl podle listu Bild i německý konzulát v Kyjev nebo – jak píše ruská redakce BBC – populární lávka pro pěší a cyklisty v centru ukrajinské metropole.

Ruský prezident Vladimir Putin následně potvrdil, že ranní rozsáhlé údery napříč ukrajinským územím jsou odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu na anektovaný Krym. Střely dlouhého doletu podle něj zasáhly ukrajinská energetická, vojenská a komunikační zařízení. Ruské ministerstvo obrany pak uvedlo, že zasáhlo všechny stanovené infrastrukturní a vojenské cíle.

Tagy: