Tvrdý úder ukrajinského letectva. Rusové utrpěli ztráty, na jih vysílají posily

Ukrajinský pilot stíhačky Suchoj Su-25

Ukrajinské letectvo zahájilo nových 99 úderů na pozice ruských jednotek. Rusko pokračuje v masivním ostřelování civilních cílů. Několik výbuchů se ozvalo v centru Kyjeva, a dokonce i v západoukrajinském Lvově. Jsou hlášeni mrtví i zranění. Jen za ráno Rusko odpálilo proti Ukrajině 83 raket. K odporným útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Ukrajinské letectvo zahájilo nových 99 úderů na pozice ruských jednotek, dělostřelecké jednotky pak provedly 246 palebných útoků. Ohlásila to agentura Ukrinform. Jen za posledních 24 hodin Rusové přišli o 9 tanků, 16 dalších obrněných vozidel, 14 kusů dělostřelectva a o jeden letoun. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

Rusové se mezitím snaží posílit svou pozici na jižní frontě. „Nepřítel systematicky ostřeluje naše pozice palbou, a to pomocí letectva včetně kamikaze dronů. Aby zabránil postupu našich jednotek, oblast zaminoval. Rovněž mobilizuje zálohy,“ hlásí ukrajinské jižní operační velitelství.

Rusko také masivné bombarduje celé území Ukrajiny. Celou zemí se rozezněly poplašné sirény. „Prosím, neopouštějte úkryty. Postarejte se o sebe a své blízké. Držme se a buďme silní,“ vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj své občany. Například ruské ostřelování centra Kyjeva si vyžádalo nejméně osm mrtvých a 24 raněných.

K dalším explozím došlo i v Záporožské, Dněpropetrovské a Žitomirské oblasti. Raketové údery hlásí dokonce i západoukrajinský Lvov. Celkově Ukrajinci hlásí deset zabitých a na 60 raněných.

Jen za pondělí Rusko odpálilo proti Ukrajině 83 raket. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal doplnil, že ruské rakety zatím poškodily 11 důležitých objektů ukrajinské infrastruktury v osmi regionech včetně Kyjeva. V důsledku zásahů se část ukrajinských oblastí ocitla bez elektrického proudu.

Pondělní masové bombardování odsoudily kromě Ukrajiny i západní země. K odporným útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“ – tak Moskva nazývá invazi.

Putin později potvrdil, že ranní rozsáhlé údery napříč ukrajinským územím jsou odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu na Ruskem anektovaný Krym.

Tagy: