Ukrajinské děti jsou pro české žáky přínosem. Kvalita výuky se udrží, říká Gazdík

Petr Gazdík

Rozhovor s Petrem Gazdíkem

Mají se lidé obávat neblahého vlivu ukrajinské migrační vlny na české školství? Podle Petra Gazdíka (STAN) k tomu není žádný důvod. Ministr školství ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že ukrajinské děti jsou v mnoha školách pro české žáky dokonce přínosem.

Téměř polovina lidí (47 %) má obavy z nedostatku míst na základních školách kvůli tomu, že do nich od září nastoupí i děti z Ukrajiny, vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury STEM MARK pro CNN Prima NEWS.

Podle Petra Gazdíka ale k takovým obavám není žádný důvod. „Zápis ukrajinských dětí do škol a školek začíná až dnes, 1. června. Proto nemohly ohrožovat místa pro české děti, kterým už zápis dávno skončil. V případě ukrajinských dětí jde o volná místa, nebo o navýšené kapacity, což mohou školy udělat na základě lex Ukrajina,“ řekl ministr ve středu v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Podle průzkumu, který si nechal vypracovat resort školství, je na základních školách zhruba 153 tisíc volných míst pro další žáky. To se ale netýká všech regionů. S nedostatkem kapacit nejvíce bojují školy v Praze a jejím okolí. Podle Gazdíka však tento problém existoval již před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu. Vláda chce situaci řešit dotačními programy na výstavbu nových škol.

Ministr školství rovněž nepředpokládá, že by se kvůli ukrajinské uprchlické vlně snížila kvalita výuky na českých školách. „Čeští učitelé se s ukrajinskou krizí poprali naprosto skvěle. V mnoha školách jsou ukrajinské děti pro české žáky dokonce přínosem. Většinou do škol zapadli. Co potřebujeme, jsou jazykové kurzy, aby se ukrajinští žáci mohli jazykově dobře připravit,“ dodal.

O možném snížené komfortu v některých vzdělávacích zařízeních se Gazdík už v minulosti vyjádřil následovně: „Že v některých školách bude snížený komfort a více žáků ve třídě, je velmi malá cena za to, že otcové ukrajinských dětí bojují i za naši svobodu.“

Tagy: