Gazdík: Že se lidé bojí o místa ve škole? To je jako kdyby měli strach z chcíplého hada

Ministr školství Petr Gazdík (STAN)

TK ministra školství Petra Gazdíka (23. 5.)

Téměř polovina lidí (47 %) má obavy z nedostatku míst na základních školách kvůli tomu, že do nich od září musí nastoupit i děti z Ukrajiny, vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury STEM MARK pro CNN Prima NEWS. Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) je to stejné, jako kdyby se průzkum lidí ptal, zda mají strach z chcíplého hada. „Také by polovina řekla, že strach má a polovina ne,“ reagoval na dotaz redakce.

Na otázku ohledně nedostatku míst ve školách v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny 24 % dotázaných odpovědělo, že takovou obavu „určitě“ má. Dalších 23 % odpovědělo, že tuto obavu „spíše“ má. Zhruba stejný podíl veřejnosti strach nemá – 29 % „spíše“ a 19 % „určitě“. Zbytek (5 %) neví.

Podle ministra školství Gazdíka ale není důvod ke znepokojení. „Jasně jsem sděloval, že se lidé nemají čeho bát už z důvodu, že zápis českých dětí už proběhl a zápis ukrajinských dětí teprve bude probíhat. Tak nechápu, jak by mohly ukrajinské děti ovlivnit české děti, když jejich zápis ještě neproběhl. To můžete dělat deset průzkumů. Jasně, když se poloviny lidí zeptáte, jestli mají strach z chcíplého hada, tak polovina řekne, že má a polovina, že ne,“ řekl Gazdík CNN Prima NEWS.

Současně však připustil, že v prstenci kolem Prahy a v metropoli samotné komplikace s kapacitami ve školách jsou. Podle ministra na ně ale nemají vliv děti z Ukrajiny. „Ano, tam problém je, dlouhodobě se s ním samosprávy potýkají a ministerstvo ho řeší třeba podporou 3,7 miliardy na výstavbu škol. Ale to v tuto chvíli problém nevyřeší, protože do září asi nikdo novou školu nepostaví,“ podotkl.

Děti do školy ze zákona nastoupit musí. Část lidí však má evidentně strach, že ve školách nebude dostatek prostorových kapacit, navíc hrozí i nedostatek či přetížení personálu.

„Jednotlivé školy musí provést inventuru, zjistit, jaká skutečná kapacita je k dispozici a co jsou schopni ještě prostorově nebo personálně zvládnout. Na základě toho je možné řešit další věci. Je pravděpodobné, že budou některé oblasti, kde to nebude řešitelné v rámci kapacit škol jako takových, tam to pak bude muset řešit buď zřizovatel nebo krajský úřad nebo ministerstvo školství,“ připustil ve vysílání CNN Prima NEWS prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Ministr zároveň už avizoval, že částečně může utrpět výuka všech dětí. „Když se má integrovat 150 tisíc dětí, tak to znamená určité menší pohodlí. Bude to nějakým způsobem složité, ale vzhledem k tomu, že jejich otcové se zbraní v ruce brání i naši svobodu, tak je to malá cena za to malé nepohodlí, které v současné době nebo v budoucnu zvýšením počtu žáků ve třídě utrpí české děti,“ zdůraznil Gazdík s tím, že pro české děti výuka s těmi ukrajinskými může být i přínosem.

Do škol ještě nenastoupily dvě třetiny uprchlíků

Gazdík na pondělní tiskové konferenci spolu s ústředním školním inspektorem Tomášem Zatloukalem představil výsledky šetření České školní inspekce na základních školách.

Z dat vyplývá, že do poloviny května na základní školy nastoupilo přibližně 26 tisíc ukrajinských dětí. Na ministerstvu vnitra se ale k 15. květnu registrovalo 68 983 dětí ve věku 6 až 14 let. Dvě třetiny dětí z Ukrajiny tedy zatím na základní školy nenastoupily.

Podle Zatloukala problémy s nedostatkem prostorových kapacit nebo zaměstnanců nahlásila polovina z 626 šetřených základních škol. V regionech, kde je uprchlíků hodně a míst ve školách málo, proto inspekce očekává potíže s kapacitou při přijímání dalších žáků. Mezi takové regiony může patřit například Praha, uvedl Zatloukal.

Volná místa ve školách jsou jinde než práce a ubytování

Na začátku dubna přitom ministerstvo školství avizovalo, že volných míst na základních školách je ještě kolem 150 tisíc. Gazdík ale opakovaně upozorňuje, že volná místa ve školách jsou na jiných místech, než jsou pracovní příležitosti pro rodiče nebo ubytovací kapacity.

„Situaci a koordinaci kapacit řeší Ústřední krizový štáb, který průběžně vyhodnocuje a koordinuje kapacitní možnosti, a to jak v oblasti ubytování, tak zdravotnictví, a také v oblasti kapacitních možností škol v rámci celého Česka. Rejstříková kapacita škol je relativně dostačující, není ale rovnoměrně rozložená. Bude tedy záležet na tom, jak bude ČR schopna s ukrajinskou populací pracovat a přesvědčit ji, aby nezůstávala jen ve velkých městech a přemístila se tam, kde ubytovací, zdravotnické a školské kapacity jsou,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí MŠMT Aneta Lednová. Dodala, že resort bude doporučovat, aby se tento aspekt bral v úvahu a promítl se do pozitivní motivace Ukrajinců.

Vláda proto vymýšlí, jak motivovat uprchlíky, aby se přesunuli do míst po Česku, kde jsou volné kapacity ve školách i práce a ubytování. Jednou z možností je, že ti Ukrajinci, kteří se odmítnou přesunout na místo, kde dostanou záruku školy, práce i bydlení a raději zůstanou tam, kde je plno, přestanou mít nárok na příspěvek 5000 korun. Jasno má být během června.

Tagy: