Ruští vojáci se opili a zastřelili desetiletou holčičku. Pálili úplně všude, tvrdí svědci

Ruští vojáci na cvičení v Uzbekistánu.

Vývoj dění na Ukrajině k úterý 8.3.2022

V ukrajinské vesnici Šibene měla být opilými ruskými vojáky zastřelena teprve desetiletá holčička. O případu informuje server The Times. Stalo se tak údajně před očima jejího strýce, který po útoku skončil v nemocnici.

Anastasia Stoluková, které doma říkali Nasťa, bylo pouhých deset let. Podle její sestřenice Anye Stolukové dívka zemřela 28. února ve vesnici Šibene, asi 65 kilometrů od Kyjeva.

„(Ruští vojáci) vyrabovali všechny obchody, samozřejmě sehnali spoustu alkoholu, opili se a začali střílet. Stříleli do Nastina domu, byla tam se svým strýcem. Zemřela okamžitě,“ popsala adoptivní matka Anyi, čtyřicetiletá Věra Dmitrienková.

Pohřbili ji na zahradě

Ruští vojáci měli zahájit palbu poté, co jeden ukrajinský chlapec vystřelil ze zbraně do vzduchu. „Vojáci to slyšeli, ale protože byli tolik opilí, nevěděli, odkud to je, tak prostě začali střílet všude, kam dohlédli,“ líčila Dmitrienková. Nastin strýc byl převezen do nemocnice. Rodina zatím nemá informace o jeho zdravotním stavu. Dívku rodina pohřbila na zahradě domu. Vojáci prý matce zakázali cestu na místní hřbitov.

Ruští vojáci podle výpovědí místních berou lidem ve vesnici telefony. Kromě toho se „vloupávají“ do domů a „bijí je“, pokud jim odmítnou dát jídlo.

Invaze stála život už nejméně 28 dětí, uvádí ukrajinské vláda. Podle organizace spojených národů toto číslo poroste s tím, jak budou prohledávány obytné budovy.

O umírajících dětech několikrát také informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Mírumilovné město Mariupol bylo obklíčeno a zablokováno. Útočníci záměrně blokují dodávky potravin a zásobování vody. Poprvé po několika desítkách let, možná poprvé od nacistické invaze, zemřelo dítě na dehydrataci. Poslouchejte, drazí partneři,“ řekl ve svém úterním projevu Zelenskyj.

Také ukrajinský parlament tlačí na Evropu, aby zastavila invazi ruských vojsk. Naléhavost sdělení zesílila fotografie chlapce, který zemřel při ostřelování města Sumy v noci na úterý 8. března.

Tagy: