Zastavte Putina, nebo jste na řadě. Ukrajinský parlament tlačí na EU fotkami mrtvých dětí

Opuštěné kočárky pod zničeným mostem ve města Irpin na severozápadním předměstí Kyjeva 7. března 2022.

Válka na Ukrajině 8.3.2022

Ukrajinský parlament tlačí na Evropu, aby zastavila invazi ruských vojsk. Naléhavost sdělení nepodtrhla pouze textem, ale také fotografií tragicky zesnulého chlapce ze Sumy. Zemřel při ostřelování města v noci na úterý 8. března. „Špatné ráno, Evropo. Zastavte Putina, nebo budete další na řadě,“ varují politici napadené země.

Obyčejní Ukrajinci zažívají peklo. Ruská vojska při postupu jejich vlastí přitvrzují a neobávají se ostřelovat i civilní oblasti či dokonce celá města. Jedním z cílů se v noci na úterý stalo i město Sumy.

Bombardování města si vyžádalo nejméně 21 obětí, z nichž dvě jsou děti. Právě snímek jedné z nejmladších obětí připojil ukrajinský parlament ke vzkazu Evropě. „Špatné ráno, Evropo. Zastavte Putina, nebo budete další na řadě! Přestaňte mlčet,“ apeluje.

„V pondělí v noci se ruští piloti dopustili dalšího zločinu proti lidskosti ve městě Sumy. Na obytné budovy shodili 500kilogramové bomby,“ doplnil parlament. Celý příspěvek naleznete na Twitteru parlamentu, upozorňujeme však, že snímek není vhodný pro citlivé povahy.

Chlapci předcházela dívka

Úterní emotivní příspěvek, ve kterém ukrajinský parlament tlačí na lídry západních zemí, není ojedinělý. Již 2. března na svém Twitteru sdíleli fotografii šestileté holčičky z Mariupolu, která zemřela při ostřelování města.

„Špatné ráno, Evropo. Doufáme, že se máte všichni dobře a že jste si užili svou ranní kávu. Protože my ne. Odpočívej v pokoji, naše malá statečná holčičko. Neodpustíme,“ napsal parlament vzkaz na Twitter.

Srdcervoucí okamžiky v mariupolské nemocnici, které parlament sdílel, v neděli zaznamenali reportéři z agentury AP. Podle ní rodina s malou holčičkou nakupovala v supermarketu na okraji města, když najednou začalo ruské ostřelování. Dívenka i přes snahu lékařů zraněním podlehla. Dosud si válka na Ukrajině vyžádala nejméně 27 dětských životů, uvedlo OSN.

Tagy: