Místo poděkování štěkal a vrtěl ocasem. Ukrajinci zveřejnili video z ocenění psího hrdiny

Nejprve si získal srdce a obdiv Ukrajinců v terénu při své práci. Teď se dočkal i státní pocty. Psího hrdinu Patrona ocenil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Malý Jack Russel teriér pomáhá odhalovat miny a výbušniny, našel jich už přes 200. A za ocenění byl, zdá se, rád, jak ukazuje video zveřejněné ukrajinským ministerstvem obrany.

Je malý, roztomilý, a hlavně velmi užitečný pro ukrajinskou armádu. V severoukrajinském městě Černigov pomáhá odborníkům na munici Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace (DSNS). I proto získal Patron ocenění přímo od hlavy státu.

„Chci ocenit ukrajinské hrdiny, kteří již čistí naši zemi od min. Spolu s našimi hrdiny i úžasného malého Patrona, který pomáhá nejen zneškodňovat výbušniny, ale také učit naše děti potřebným bezpečnostním pravidlům v oblastech, kde hrozí nebezpečí zaminování,“ složil Zelenskyj čtyřnohému hledači poklonu.

Dvouletý psík při přebírání ceny štěkal a vrtěl ocasem, což publikum pobavilo. Patron se pomalu stává známým i na sociálních sítích. Kromě přízně mu ale nejlíp udělá pamlsek nebo drbání na břiše. Ocenění obdržel také Patronův majitel, major Služby civilní ochrany Myhailo Iliev.

Podle specializovaného portálu o psech Daily Paws má Patron, tedy rasa Jack Russell teriér, silný čich a vysokou inteligenci, což z něj s jeho malým vzrůstem dělá vynikajícího pátrače po výbušninách.

Mluvčí záchranných služeb uvedl, že na Ukrajině bylo nalezeno a deaktivováno 54 tisíc min a nevybuchlé munice, mezi nimiž je téměř dva tisíce raket. Na celé Ukrajině pracuje více než 600 odminovačů, píše Washington Post.

Deník New York Times v této souvislosti upozorňuje na to, že může jít o další snahu Ukrajinců kontrolovat válečný narativ. Dramatické válečné příběhy jsou podle expertů zásadní součástí ukrajinské informační strategie.

Tagy:
pes ocenění Ukrajina výbušnina Volodymyr Zelenskyj Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Černihiv miny Patron John Russell