Ukrajinský strojní inženýr odmítá ruskou agresi. Potopil ruskou jachtu a šel do boje

Ukrajinský strojní inženýr potopil ruskou jachtu

Ukrajinec se pokusil potopit jachtu ruského oligarchy

Sankce Západu proti ruským oligarchům dopadají také na jejich luxusní jachty. Řada z nich dnes stojí v evropských přístavech a nesmí je opustit. Některé země zvažují i jejich zabavení. Jedna z nich šla ale dokonce málem ke dnu. Její strojmistr byl Ukrajinec, a navíc muž činu.

Lady Anastasia je plovoucí symbol přepychu v přepočtu za 157 milionů korun. Patří Alexandru Michejevovi, šéfovi Rosoboronexportu, který je hlavním vývozcem ruských zbraní do světa. Před začátkem války ovšem na jachtě pracovala kompletně ukrajinská posádka. „Měli jsme devítičlennou posádku včetně kuchaře a číšníka,“ popsal námořní strojní inženýr Taras Ostapčuk, který byl lodním strojníkem.

Lady Anastasia kotvila 26. února na španělské Mallorce, když Ostapčuk uviděl obrázek ze svého domovského Kyjeva. „Moje válka začala,“ řekl Ostapčuk a rozhodl se, že se nepříteli pomstí po svém. Šel do strojovny a do ubikací, kde otevřel lodní ventily.

„Strojovna a prostory pro posádku se začaly plnit vodou. V tu chvíli byli na palubě ještě tři členové posádky. Oznámil jsem jim, že se loď potápí a že by jí měli opustit. Udělal jsem to já sám,“ popsal Ostapčuk.

Ostatní členové posádky ale dostali strach a spustili poplach. Loď se podařilo zachránit a Ostapčuk skončil na policii, kde se bez okolků přiznal.

„Myslím, že to, co jsem udělal, bylo na 100 procent správné. Pokusil jsem se tu loď potopit na politický protest proti ruské agresi, protože její majitel má vazby na produkci ruských zbraní. Takoví by měli nést zodpovědnost, protože jejich chování, životní styl a neukojitelná chtivost vedly k tomuhle,“ vysvětlil Ostapčuk, který poté odjel na Ukrajinu, kde se zapojil do bojů a na svůj odbojný kousek dnes vzpomíná z podzemního bunkru.

Tagy: