Svléknout dítě na fotografii je otázkou pár sekund. Odbornice popsala možná rizika AI

Autorka projektu Mediální workshop Michaela Brejchová

Umělá inteligence (AI) je pomocníkem, ale i hrozbou, ke které bychom měli zejména v případě dětí přistupovat opatrně. V pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS to řekla autorka projektu Mediální workshop Michaela Brejchová.

Podle Brejchové jsou negativními dopady umělé inteligence ohroženy hlavně děti. „Myslím si, že je s nimi o mediální gramotnosti třeba mluvit už od školkového věku,“ poznamenala.

ČTĚTE TAKÉ: Učitelka z Prahy nebude potrestána za výroky o Ukrajině. Soud potvrdil její osvobození

Hrozba často číhá na sociálních sítích. „Jsou to velmi nebezpečné platformy. Děti neví, jakým způsobem mohou být informace, které tam o sobě sdílejí, zneužity,“ pronesla.

A s tím dokáží pomoci i funkce umělé inteligence. „Když jsem se mého kolegy z IT zeptala, kolik času zabere úprava něčí fotografie, odpověděl mi, že je jen otázkou sekund svléknout dítě na snímku do naha,“ sdělila expertka. Poškozenému dítěti pak hrozí například vydírání.

Nejpopulárnějšími sítěmi mezi dětmi a mladistvými jsou podle údajů organizace Člověk v tísni YouTube a Instagram. Ty v minulém roce dominovaly u žáků osmých a devátých tříd základních škol i studentů středních škol. Na třetím místě se potom umístil TikTok.

„Děti se musí naučit rozlišovat, co je relevantní informace a co už není pravda. Je dobré vždy ověřovat zdroje, nenechat se pohltit lákavým titulkem a na vše nahlížet se zdravým rozumem,“ dodala.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pod lavicí i o přestávce. Stále více škol zakazuje mobilní telefony, žáci se nesoustředí

Tagy:
děti Instagram sociální sítě mediální gramotnost výchova Youtube TikTok umělá inteligence Mediální workshop Michaela Brejchová