Umírá pravé umění? V pořadu CNN Prima Gaming ukážeme, co nám nakreslila umělá inteligence

Zadali jsme umělé inteligenci krátkou větu, podle které následně měla vytvořit obraz. Na snímku je „Rusové jsou vyděšení, že se jejich prezident zbláznil“.

CNN Prima Gaming 12.11.2022

Nahradí umělá inteligence malíře? V nejbližších několika letech nejspíše ne, už nyní ale dokáže „nakreslit“ působivá díla – stačí zadat několik klíčových slov a o zbytek se postará počítač. Jak funguje virtuální malíř a co všechno během pár minut zvládl vytvořit? To vám ukážeme v novém díle herního pořadu CNN Prima Gaming. Víkendovou relaci můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 na stanici CNN Prima NEWS či na webu cnnprima.cz.

Redakce si vyzkoušela hned tři aplikace, které na základě stručného popisu zvládnou vygenerovat překvapivě líbivé obrazy. Programy jako Dall-E, Midjourney nebo Stable Diffusion nicméně nekreslí v pravém slova smyslu, nýbrž čerpají z již existující databáze obrazů světových umělců a snaží se vlastními úpravami a podle zadání trefit do vkusu daného uživatele.

A relativně často se to umělé inteligenci i dařilo. Níže se můžete podívat na výsledek zadání „Rusové jsou vyděšení, že se jejich prezident zbláznil“ či „moderátor herní show v pekle“.

V druhém okénku se ohlédneme za mistrovstvím ČR ve střílečce Counter-Strike: Global Offensive, kde se tuzemské střelecké elity popraly o odměnu ve výši dvou milionů korun. Coby mediální partneři celého letošního šampionátu jsme v Brně samozřejmě nemohli chybět.

Vyzpovídali jsme vítěze z týmu Sinners i stříbrné poražené z eSuby, popovídali si se zpěvákem Pauliem Garandem a zeptali se také brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS), proč se radnice rozhodla podpořit tuto herní akci. Textovou reportáž si můžete přečíst zde.

Poslední dva tematické bloky se budou točit kolem zvířat. V hádance si vysvětlíme příběh slavné „husy“ ze střílečky Counter-Strike a v tipech na hru se pro změnu objeví zdivočelé kozy ze hry Goat Simulator 3.

Pořad CNN Prima Gaming můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy: