Úsporný balíček očima samoživitelky: Čekala bych větší pomoc pro rodiny, popsala Gabriela

Šok a rozčarování. Tak popisuje paní Gabriela své pocity poté, co vláda představila konsolidační balíček. Je samoživitelka se třemi dětmi a rozpočet má kvůli zdražování tak napjatý, že například výlet do zoologické zahrady se je pro ni a děti luxus.

Gabriele je osmadvacet let a má tři děti – osmiletou Julinku, šestiletou Aničku a tříletého Olivera. Po rozchodu s partnerem zůstala s dětmi sama. „Není to vůbec jednoduché,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Paní Gabriela by uvítala více pomoci státu pro rodiče samoživitele. Na druhou stranu se jí líbí plánované zvýhodnění práce na zkrácený úvazek. „To by mi pomohlo. Chlapec je ještě malý, do školky půjde až v září. S dětmi se práce shání podstatně hůř. Bývají nemocné a to zaměstnavatel nevidí rád,“ popsala Gabriela.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké daně porostou a co Čechům podraží? Vláda představila konsolidační balíček

Právě školku už za ni v budoucnu stát platit nebude. Konsolidační balíček má školkovné rušit. „Jsem zklamaná. Jako samoživitelka se třemi dětmi bych čekala, že stát nejen nám, ale celkově rodinám bude chtít víc pomoci,“ dodala.

I když Gabriela pobírá přídavky na dítě a náhradní výživné, platby za bydlení se jí zvýšily, a to se odrazilo na aktivitách rodiny. Zajít s dětmi do zoo je pro ni přepych. „Lidé to mají už teď hodně složité. Energie rostou, nájem šel nahoru, třeba přes tisíc korun. Pro mě je to hodně peněz,“ uzavřela.

Vládní konsolidační balíček, který kabinet Petra Fialy (ODS) ve čtvrtek představil, má snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun. Přinese zvýšení firemních daní, daně z tabáku, alkoholu a hazardu nebo daně z nemovitosti. Zvýší se také odvody živnostníků a stát opětovně zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance. Snížené sazby daně z přidané hodnoty se sloučí na 12 procentech.

Tagy: