Útok bez dělostřelectva? Plýtvání životy i západní technikou. Expert popsal přešlapy Ukrajinců

Ukrajinští obránci poblíž Bachmutu, 17. června 2023

Válka na Ukrajině (19. 6. 2023)

Není úspěšné ofenzivy bez ztrát na životech i válečné mašinerii. Některým se ovšem dá předejít. Ukrajinští obránci dělají zbytečné chyby, které je pak stojí cennou západní techniku, popsal bezpečnostní a vojenský analytik Thomas Theiner na sociálních sítích. Reagoval tak na virálně se šířící snímky vraků západních bojových strojů. Největší chybu vidí expert v tom, že celý výpad ze strany ukrajinských ozbrojených sil probíhal bez podpory dělostřelectva a přítomnosti protivzdušných zbraní, což označil za „hrubou nedbalost“.

Ohořelé vraky amerických obrněnců M2 Bradley a německých těžkých tanků Leopard 2A6 od ukrajinské 47. mechanizované brigády posloužily jako mrzuté připomenutí, že ani západní technika není neporazitelná. Podle bezpečnostního experta Thomase C. Theinera ovšem není na vině jejich pancéřování ani jiné technické technické vlastnosti, ale velení ukrajinské armády. To totiž mělo podcenit útok na ruské frontové linie, což vyústilo ve ztrátu velice cenných bojových strojů ze Západu.

Čtěte také: Ukrajinci překvapili Rusy v zákopech. Okupanti neměli sebemenší šanci, dokazuje video z bojů

„Tito vojáci potřebují lepší důstojníky. Kromě toho, že byli vysláni do minového pole, se také dostali do léčky ruských útočných vrtulníků a ruských týmů s protitankovými řízenými střelami (ATGM., pozn. red.), které se skrývaly mezi stromy. Rovněž je zaměřila dronem korigovaná ruská dělostřelecká palba,“ napsal analytik v úvodu twitterového vlákna.

Poznamenal, že bez doprovodu protivzdušné obrany a dělostřelecké podpory, která by kryla postup, neměly útočící ukrajinské jednotky a jejich západní technika příliš velkou šanci na úspěch. Na některých videích je podle něj vidět, že se Ukrajinci snažili zachránit svá bojová vozidla, přičemž po jejich znehybnění se změnily priority. Zaměřili se pak na záchranu všech svých spolubojovníků. Pravděpodobně téměř všichni přežili – především díky vynikajícímu pancéřování západních vozidel.

„Nicméně důstojníci, kteří tento útok naplánovali a nařídili, musí dostat padáka. Nevyčištění bojiště od protitankových týmů a prakticky nulová dělostřelecká palba na stromořadí je hrubá nedbalost. A ano, musíme od ukrajinského velení požadovat zodpovědnost, jinak budou ztraceni další ukrajinští vojáci a technika bez jakéhokoli zisku,“ zdůraznil Theiner na sociálních sítích.

Jeho poznámky k nepříliš povedenému ukrajinskému výpadu ale rozhněval nejednoho uživatele sociálních sítí. „O co vám vlastně jde? Bez znalosti původního cíle chcete křesadlově přetavit drobnou neúspěšnou operaci v něco závažnějšího? Tohle je click-baiting. Nedělejte to,“ reagoval jeden z podporovatelů Ukrajiny v diskuzi.

Pod příspěvkem se pak strhla hádka. Zatímco jeden názorový tábor označil Theinera za „generála od stolu“, který sbírá body na senzacechtivém rozboru, protistrana argumentuje tím, že není od věci adresovat přešlapy ukrajinských jednotek. Minimálně proto, aby se z nich mohly poučit.

„Souhlasím se vším, co Thomas řekl. Ale postrádá pointu. Když máte omezené prostředky (co se týče moderní výzbroje), nevrháte je do boje po částech – a po jedné malé jednotce. Protože ani v případě úspěchu nedosáhnete rozhodujícího výsledkům,“ dodal další diskutér.

Podobné chyby popsal i „Dřevorubec“

Ukrajinský voják z 37. brigády s krycím jménem Dřevorubec popsal postup armády ve směru na jih od města Velyka Novosilka. Během dvaceti minut se prý na jeho jednotku snesla minometná palba. Dřevorubec viděl, jak dva jeho spolubojovníci těžce krvácejí.

Jeden ztratil ruku. „Zůstali jsme tam na poli. Bez tanků nebo těžké výzbroje. Ostřelovali nás minomety ze tří stran, nemohli jsme nic dělat,“ řekl Dřevorubec pro The Washington Post pod podmínkou zachování anonymity. V jeho jednotce bylo před protiútokem téměř 50 mužů, z popisované akce se jich nevrátilo 30. Někteří padli, jiní skončili v rukou nepřítele. Za první hodinu jednotka ztratila pět obrněných vozidel.

Díky průlomu 37. brigády se ale nakonec podařilo ukrajinské armádě osvobodit čtyři vesnice v Doněcké oblasti. Už minulé pondělí americká CNN informovala, že Ukrajinci údajně ztratili v prvních hodinách protiofenzivy nejméně 16 obrněných vozidel Bradley z USA.

Právě ztráta cenné západní techniky nejspíše donutila ukrajinské síly k tomu, aby přehodnotily svou dosavadní strategii. Podle Institutu pro studium války (ISW) proto generální štáb pozastavil nebo utlumil protiofenzivní operace. Podle expertů musí ukrajinští vojáci najít slabiny v ruské obraně, dokud mají iniciativu ve svých rukou.

Jaká je aktuální situace na Ukrajině? Dění přímo na místě sleduje reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Jeho nejnovější reportáž si můžete pustit níže:

Tagy: