Už navždy spolu. Pro Alžbětu byl Philip celoživotní láskou, jejich příběh miloval celý svět

Princ Philip a královna Alžběta II.

Velká Británie se zahalila do smutku. Hrdý ostrovní národ oplakává nejdéle sloužící panovnici v historii, královnu Alžbětu II., která ve čtvrtek zemřela ve věku 96 let. Společně s ní si mnozí připomínají i jejího zesnulého manžela, prince Philipa. Dlouhých 73 let spolu tvořili výjimečný královský pár a stáli jeden druhému bok po boku v dobrém i ve zlém. Pro Alžbětu šlo o lásku na první pohled. „Už jsou navždy spolu,“ píší lidé na sociálních sítích.

Princezna Alžběta – dcera krále Jiřího VI. a následnice britského trůnu – se zamilovala do námořního důstojníka Philipa ve svých 13 letech na půdě královské akademie v Dartmouthu, ačkoliv se poprvé setkali už pět let nazpět. Často se říkalo, že z pohledného člena řecké a dánské královské rodiny nedokázala spustit oči. Po celou dobu druhé světové války si spolu dopisovali a jak ukázal čas, on její lásku opětoval.

Britskou princeznu okouzlil kadet svým šarmem, humorem a smyslem pro nezávislost. Philip ale nebyl zrovna prototypem anglického gentlemana.

V jeho krvi se sice mísila většina evropských královských rodů, nicméně jeho otec princ Andreas byl notorický gambler a královskou rentu prohrával v kasinech Monte Carla. Matce Alici z Battenbergu – od narození hluché – později diagnostikovali maniodepresivní psychózu.

Alžběta však trvala na svém a nechtěla se vzdát společné budoucnosti s Philipem. Ten konvertoval k anglikánům a vzdal se řecké i dánské koruny. Vzali se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. Pompa královské svatby s róbou od Normana Hartnella a ohromnými svatebními dorty tehdy vyvolaly nevoli u části Angličanů, kteří po válce žili z přídělových lístků.

Pro ostatní ale byla velkolepá svatba vítaným povyražením v poválečném státě. Do ulic vyšly tisíce lidí, aby oslavily princeznu a jejího novomanžela, kterému král Jiří VI. při této příležitosti udělil titul vévody z Edinburghu, hraběte z Merionethu a barona z Greenwiche.

Královně byl oporou do konce života

Philip s již poangličtěnou verzí jména své matky Mountbatten se v Británii poté stal Jeho královskou Výsostí a britským princem. V zájmu hospodárnosti navrhli někteří oficiální činitelé, aby svatbu doprovodil ohňostroj „s využitím nadbytečných výbušných chemikálií, které zbyly z války“.

Pak ale přišel rok 1952, kdy Alžběta usedla na trůn po smrti otce, který panoval jako Jiří VI. (když předtím v prosinci 1936 abdikoval jeho prvorozený bratr Edward VIII.) a zemřel v pouhých 56 letech. „Vypadá jako holčička a stala se královnou,“ psal britský tisk. A Philip musel odejít z námořnictva, aby ji mohl doprovázet při reprezentačních povinnostech.

Ve světě sice proslul svou prostořekostí, ale jeho svérázná povaha byla právě tím, co na něm Alžbětu zaujalo. A když se prince jednou v tisku ptali na příčinu úspěchu jejich manželství, prohlásil: „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance.“

V roce 1996 navštívil Philip s Alžbětou i Českou republiku a v roce 2009 se stal nejdéle „sloužícím“ manželským partnerem v historii britských panovníků. Rovněž byl nejstarším partnerem vládnoucího monarchy.

Opět spolu. Navždy

Do vysokého věku byl stejně jako Alžběta stále vitální a aktivní, třebaže od roku 2011 omezil počet svých oficiálních povinností. Při zlatém výročí jejich svatby v roce 1997 zase královna odpověděla na otázku, co pro ni Philip znamená: „Celé ty roky byl, jednoduše řečeno, mou silou a oporou.“

Tato hluboká láska se stala základem manželství, které trvalo 73 let. Spolu měli čtyři děti – Charlese, Annu, Andrewa a Edwarda – a osm vnoučat. Princ Philip zemřel 9. dubna 2021, dva měsíce před stými narozeninami. Když se rozezněly zvony Westminsterského opatství, aby oznámily konec zádušní mše za vévodu z Edinburghu, neubránila se Alžběta slzám.

Britská média následující rok hojně citovala své zdroje z Buckinghamského paláce, podle kterých královnu utěšovala víra, že se jednoho dne „znovu setká“ se svým nejmilovanějším Philipem. Alžběta zemřela 8. září 2022 ve věku 96 let. „Už jsou navždy spolu. Budiž jim země lehká,“ píšou lidé na sociálních sítích a vzpomínají na jeden z nejznámějších královských párů i jejich životní příběh.

Tagy: