V Itálii našli tělo posledního pohřešovaného. Sesuv ledovce si vyžádal celkem 11 obětí

Pád ledovce v italských Alpách

V Itálii objevili tělo poslední osoby pohřešované po nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada. Nalezeno tak bylo všech 11 obětí tragédie. Podle místních úřadů je tento počet konečný, uvedla italská agentura ANSA. Mezi mrtvými jsou dva Češi.

Pozůstatky poslední nalezené osoby je nyní potřeba identifikovat. „Nemáme důvod se domnívat, že jsou ještě další mrtví. Potvrzený počet obětí je 11,“ uvedl na tiskové konferenci v Canazei forenzní expert italské policie Giampietro Lago.

Sobota je v Canazei dnem smutku za oběti neštěstí. Tridentský arcibiskup Lauro Tisi bude sloužit zádušní mši. Mezi oběťmi jsou zkušení horolezci i mladí rodiče, více o nich se dočtete zde.

Na vrcholu Marmolady byl den před neštěstím naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. I ostatní části Itálie zasáhla v posledních dnech předčasná letní vlna veder. Dříve stabilní ledovce se přitom kvůli klimatickým změnám staly nepředvídatelnými, varují vědci.

Záleží na typu laviny

„Zimní lavina je posun vrstvy sněhové pokrývky po jiné. Pak ale existuje základová lavina, která se utrhne po promáčeném podkladu, například po trávě. Když se člověk dostane do sněhové laviny a má odpovídající vybavení a štěstí, je slušná pravděpodobnost, že vyvázne jen s lehkým zraněním,“ nastínil horský vůdce Radek Leinerth.

Jenže základové laviny, jako jsou sesuvy visutého ledovce nebo masivní kolaps sněhu v kombinaci s kameny a vodou, jsou daleko větší problém. „Posun masy je tak rychlý, že pokud se mu člověk připlete do cesty, nemá šanci,“ dodal expert.

Slyšeli obrovský hluk

Ve chvíli, kdy se utrhl kus ledovce, byla zrovna na vrcholku Marmolady na vyhlídkovém pointu. Díky tomu se turistce Kristýně Bílkové podařilo uniknout tragédii. Při sesuvu v italských Alpách zahynulo nejméně šest lidí, dalších 14 bylo zraněno. Pro CNN Prima NEWS Češka popsala, jak místo nehody vypadalo.

„Byli jsme zrovna na vrcholku Marmolady na vyhlídkovém pointu, takže dál od místa tragédie. Spíš jsme to viděli zpovzdálí,“ popsala česká turistka Kristýna Bílková.

Tagy: