Demonstranti na Srí Lance vtrhli do sídel svých vládců. Premiérův palác zapálili

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa v sobotu uprchl ze své rezidence v Kolombu. Jen pár minut na to do budovy vtrhly tisíce rozhněvaných demonstrantů, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní bezpečnostní zdroje. Stejně tak protestující vnikli do sídla premiéra Ranila Vikremesingheho, přičemž budovu zapálili. Na ostrově se v posledních dnech odehrávaly mohutné protesty proti nejhorší ekonomické krizi, jaká zemi postihla za posledních sedm desetiletí. Prezident souhlasil, že ve středu rezignuje.

Na záběrech soukromé televizní stanice Sirasa TV bylo vidět davy lidí mířící do přísně střeženého prezidentského paláce. Podle srílanských bezpečnostních zdrojů zůstává Radžapaksa prezidentem a armáda ho chrání na blíže neurčeném místě.

Prezident Radžapaksa později ohlásil, že ve středu na svůj mandát rezignuje. Oznámil to předseda Parlamentu Mahinda Japa Abejvardena.

Později během soboty protestující vtrhli také do premiérského sídla. To dokonce zapálili. Informuje o tom agentura AP. Zda byl předseda vlády Vikremesinghe v té době přímo uvnitř není doposud jasné.

Srí Lanka a jejích 22 milionů obyvatel v současnosti čelí rozsáhlé hospodářské krizi označované za nejhorší od získání nezávislosti země na Británii v roce 1948. Zemi trápí obrovské dluhy, rostoucí inflace, země nemá dostatečné devizové rezervy a její neschopnost platit za dovoz způsobila v tomto ostrovním státě nedostatek základního zboží.

Chybí palivo, potraviny či léky a obyvatelé i podniky se potýkají s dlouhými výpadky dodávek elektřiny. Výjimkou nejsou ani 10hodinové black-outy. Podle odhadů OSN téměř 5,7 milionu Srílančanů potřebuje akutní pomoc.

V zemi se proto koná řada protestů. Demonstranti požadují odstoupení nynější vlády. Navzdory zapojení několika opozičních stran se většina demonstrantů považuje za apolitické a někteří dokonce vyjádřili nespokojenost se současnou parlamentní opozicí.

Za krizí stojí fakt, že po sobě jdoucí vlády nediverzifikovaly vývoz a spoléhaly na tradiční zdroje financí, ale i pandemie covidu, která se negativně odrazila na cestovním ruchu.

Tagy: