Pohřeb Navalného se změnil v demonstraci. Ruské bezpečnostní složky zadržely desítky lidí

Pohřeb Navalného se změnil v demonstraci

S Navalným se přišly rozloučit tisíce lidí

Významný kritik Kremlu a ruský opozičník Alexej Navalnyj byl v pátek pochován na Borisovském hřbitově v Moskvě. Předtím se konal obřad v moskevském chrámu Ikony Matky Boží. Kreml s předstihem varoval před nepovolenými shromážděními v den pohřbu, policisté na místě instalovali zátarasy. V různých ruských městech na akcích uctívajících památku Navalného bylo nakonec bezpečnostními složkami zadrženo nejméně 91 lidí. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v reakci na dotaz CNN Prima NEWS uvedl, že účast českých diplomatů na zádušní mši je důležitá.

Pohřební obřad se uskutečnil v chrámu ve čtvrti Marjino, kde Navalnyj bydlel, pohřben byl na nedalekém Borisovském hřbitově. Na Telegramu to uvedl politikův spolupracovník Ivan Ždanov, který v příspěvku opět obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že Navalného zabil.

K TÉMATU: Z mladé baletky je nový postrach Ruska. Putin se mění ve vystrašeného diktátora, píše expertka

Navalného rakev uložili do hrobu za zvuků skladby My Way amerického zpěváka Franka Sinatry a hudby z amerického trháku Terminátor. „Alexej považoval film Terminátor 2: Den zúčtování za nejlepší snímek na světě. Na jeho pohřbu zahráli hudbu z poslední scény,“ napsal na Telegramu Navalného tým a příspěvek doplnil o video.

Reportér CNN Matthew Chance přiblížil atmosféru přímo z místa, podívejte se na jeho živý vstup:

U chrámu byly přítomny hlídky policistů. V okolí kostela podle reportéra Mediazony docházelo k výpadkům internetu: odeslání zprávy v sociální síti Telegram trvalo několik minut, mapová aplikace nefungovala vůbec. Už ve čtvrtek novináři zaznamenali, že u kostela dělníci montovali anténu, o níž tvrdili, že je určena pro speciální služby. Na otázku, zda zařízení bude rušit mobilní spojení, odpovídali vyhýbavě.

V různých ruských městech bylo při akcích uctívajících památku Navalného zadrženo bezpečnostními složkami nejméně 91 lidí. Uvedl to projekt OVD-Info , jenž monitoruje aktivity ruských bezpečnostních sil a problematiku lidských práv.

Před návštěvou předpokládaných demonstrací byli podle serveru Meduza varováni žáci moskevských škol, studentům bylo vyhrožováno vyloučením. Už ve čtvrtek procházely v okolí hřbitova policejní hlídky, policisté tam dovezli bariéry a nainstalovali kamery.

Přípravy pohřbu provázely komplikace. Navalného tým uvedl, že problémy měl s nalezením místa pohřbu, ve čtvrtek zase vyšlo najevo, že kvůli výhrůžkám žádná z pohřebních služeb není ochotná převézt politikovo tělo na pohřeb.

Řidičům podle bývalé mluvčí Navalného Kiry Jarmyšové volali „neznámí lidé a vyhrožovali jim, že by se akce neměli účastnit“. Mnoho pohřebních ústavů tak odvětilo, že mají příliš mnoho práce. Když jejich zástupci zjistili, že se jedná o poslední rozloučení s Navalným, rezervaci ihned zrušili, přičemž jedna pohřební služba uvedla, že její zaměstnanci mají výslovný zákaz pracovat s lidmi z okruhu zesnulého politika, uvádí web CNN.

Ministr zahraničí Lipavský považuje účast českých diplomatů na zádušní mši za důležitou. Připomněl také politické působení zesnulého Navalného. „Česko zastupuje v Moskvě Jiří Čistecký,“ uvedl šéf resortu na dotaz redakce CNN Prima NEWS.

Navalnyj upozorňoval například na korupci v řadách představitelů současného režimu v čele s prezidentem Vladimirem Putinem. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku. Jeho spolupracovníci tvrdí, že ho Putin nechal zabít.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin není politik, ale mafián. V jeho gangu jsou traviči a vrazi, řekla vdova po Navalném v Evropském parlamentu

Tagy:
Vladimir Putin policie Moskva pohřeb Jan Lipavský Rusko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj Jan Čistecký