Generál Pavel: Ukrajina se brání obdivuhodně, zaslouží si obdiv a veškerou naši pomoc

Generál Petr Pavel

Darja Stomatová, Matyáš Zrno, Miloš Vystrčil, Petr Pavel, Michael Žantovský

Podpořme Ukrajinu, jak jen to jde. K tomu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyzval generál Petr Pavel. Bývalý druhý nejvyšší představitel NATO rovněž Ukrajince pochválil za nasazení, s jakým před ruskými jednotkami brání svou zem.

Ruský útok na Ukrajinu rozhodně neprobíhá bez odporu. Ukrajincům se podařilo vyřadit z provozu několik bitevních letounů či obrněných vozů. Podle ukrajinského ministerstva obrany už ruské ztráty přesáhly tisícovku vojáků.

„Brání se obdivuhodně, zaslouží si obdiv a úctu. Vzhledem k tomu, proti jakému stojí protivníkovi,“ shrnul obdivně generál Pavel. Jenže ztráty jsou logicky na obou stranách a Rusko se díky ničení strategických bodů blíží stále více k metropoli Kyjevu.

„Rusko postupuje podle scénáře, který je při podobných operacích standardní. Útok na klíčové prvky vojenské či civilní infrastruktury a na další strategická území. Potom pozemní operace doprovázená leteckou silou. Putin navíc zaútočil ze tří stran, to je důkaz, že mu jde opravdu o ovládnutí velké části Ukrajiny a nahrazení její vlády, nikoliv o pomoc dvěma separatistickým republikám,“ přiblížil Pavel.

Od čtvrtka se skutečně bojuje po celé Ukrajině. Řada míst je terčem bombardování, a to včetně Kyjeva. Podle starosty města Vitalije Klička jsou ruské jednotky velmi blízko. Tamní vláda už Západu naznačila, že si Ukrajina připadá, jako by v boji proti Rusku zůstala sama. Dobře nepůsobí ani nejednotné názory členů NATO a EU, jaké na Rusko uvalit sankce.

Zatímco některé státy včetně České republiky volají po vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, jiné státy, jako například Německo či Itálie, to zatím odmítají. Čím dál častěji se v médiích začíná mluvit o tom, že Ukrajina nátlaku Ruska dříve nebo později podlehne.

„Nechci spekulovat, jak dlouho Ukrajina vydrží. Nepřemýšlejme, co jsme mohli udělat, přemýšlejme, co ještě udělat můžeme. Podpořme Ukrajinu, jak jen to jde. Humanitární pomocí, finanční podporou, zasíláním zbraní a také uvalením co nejpřísnějších sankcí na Rusko,“ dodal Pavel.

Už v pátek bude zřejmě Ukrajinu čekat další extrémně složitá noc. Města včetně Kyjeva budou pravděpodobně čelit znovu bombardování a ostřelování. „Nyní je situace v Kyjevě hrozivá, bez přehánění. Noc a ráno budou těžké,“ předpovídá Kličko. Armáda v hlavním městě je ale prý na možný útok dobře připravena.

Tagy: