V Pardubicích řádí výtržník z Mongolska. Běhá po městě nahý a dobývá se do budov

Pardubice

Problémový Mongol

Pardubická policie musí již několik dní řešit případ nepřizpůsobivého cizince. Muž původem z Mongolska se po nocích dobývá do uzamčených budov nebo zaparkovaných aut a pobíhá po městě nahý. Za jeho chování pravděpodobně může duševní nemoc.

Cizinec přicestoval do Pardubic, aby mohl pracovat jako agenturní dělník pro jednu z tamních továren. Kvůli psychickému stavu však zřejmě přestal dodržovat pravidelnou docházku do zaměstnání a namísto plnění povinností začal ve městě působit problémy. „Strážníci zjistili, že muž není nahlášený na ubytovně, a navíc ztratil všechny své osobní věci včetně dokladů,“ uvedla mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová.

„V jednom případě cizinec poškodil bezpečnostní kamery v bance, ve druhém se pokoušel z budovy autoservisu odmontovat vzduchotechniku a ve třetím ho strážníci našli uprostřed noci zcela nahého, jak se snaží dostat do garáže,“ popsal zvláštní chování výtržníka mluvčí strážníků Jiří Sejkora. Muž se také nezdráhá dobývat do uzamčených aut a často nocuje venku.

Strážníci ani úřady si s mužem dlouho nevěděli rady. Pomohla až místní mongolská komunita, která se cizince ujala. „V tuto chvíli se pro něj zajišťuje cestovní vízum zpět do vlasti a letenka. Na tu se mu skládají jeho krajané,“ dodal Sejkora. Dobrou zprávou je, že by muž mohl odcestovat zpět do své vlasti už během dvou týdnů.

Nejedná se však o ojedinělý případ, kdy museli pardubičtí strážníci řešit podobné problémy s cizinci. „V minulosti se nám takto podařilo vrátit domů jednoho zahraničního pracovníka, který neměl možnost, jak kontaktovat svoji rodinu,“ dodala Lucie Klementová.

Tagy: