Dramatické chvíle na Vysočině: Vlak v Pelhřimově najel do náklaďáku, vůz se převrátil na bok

V Pelhřimově se na přejezdu srazily souprava a nákladní vůz (9. 11. 2023).

Srážka na přejezdu v Pelhřimově

Nehoda na železničním přejezdu v Pelhřimově zastavila ve čtvrtek po 8:00 dopravu na trati Pelhřimov – Nová Cerekev. Vlak narazil do nákladního automobilu, který se převrátil na bok. V soupravě cestovalo devět lidí. Nikdo se při havárií nezranil. Doprava na trati ale stále stojí. České dráhy předpokládají, že provoz obnoví ve večerních hodinách. Na místě je zavedena náhradní autobusová doprava. Podle mluvčího Správy železnic Martina Drápala nehoda způsobila škodu 2,7 milionu korun.

„Oznámení o nehodě jsme přijali v 8:20,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Nákladní auto podle ní srazil osobní vlak jedoucí z Tábora do Jihlavy. Dechové zkoušky u řidiče auta i strojvedoucího byly negativní. Odklízení následků nehody potrvá podle policistů až do pozdního odpoledne.

K TÉMATU: Karlovarskou dálnici ochromily dvě nehody. Směrem do metropole se tvoří kolony

Podle informací železničního dopravce souprava vykolejila, přičemž na místě musí být před obnovením vlakové dopravy provedena kontrola tratě. Původně předpokládané omezení provozu na trati bylo dvouhodinové, avšak nejspíše se protáhne do večera. V úseku byla zavedena náhradní autobusová doprava. „Řidiče možná oslnilo světlo, je tady vidět brzdná dráha, signalizace ale funguje,“ popsala z místa reportérka CNN Prima NEWS s tím, že nehodu na místě vyšetřují příslušné orgány.

Srážka se stala na přejezdu, přičemž signalizační zařízení bylo bez závad a fungovalo. Vůz prorazil závory a vjel do kolejiště.

Škoda na zabezpečovacím zařízení je odhadnutá na milion korun, stejná je také škoda na autě. Na dalších 650 tisíc korun bylo vyčísleno poškození vlaku, v případě trati se jedná o 50 tisíc korun. „Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ uvedl Drápal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V neděli vyjížděli hasiči k nehodě, k níž došlo kolem půl desáté dopoledne na silnici mezi Vysokým Mýtem a Zahájí

Tagy: