Krofta: Odklad těhotenství? Ženy platí za vyrovnání se mužům, otcové jsou submisivnější

Zástupce ředitele Ústavu pro matku a dítě v Praze Podolí profesor Ladislav Krofta

K VĚCI, Ladislav Krofta - 22.10. v 12:30

Sociální tlak, který je na ženu v dnešní době a v ekonomicky vyspělé společnosti vyvíjen, má svou cenu. Aby se vyrovnala mužům, byla minimálně stejně dobrá a měla adekvátní výkony v práci – za to platí odsouváním reprodukce. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl zástupce ředitele Ústavu pro matku a dítě v Praze Podolí profesor Ladislav Krofta. Vysvětlil, jaká zdravotní úskalí s sebou odklad těhotenství přináší a jaké problémy při založení rodiny provázejí muže. Otcové podle jeho názoru začínají být do jisté míry submisivnější.

Průměrný věk rodiček v Česku už přesáhl 30 let. „Setkáváme se s těhotnými, které mají velké množství komorbidit (onemocnění, poruch či chorob), otěhotněly za nestandardních podmínek. Těhotenství u nich je podstatně rizikovější a mnohdy vyžadují speciální péči – a samozřejmě se v řadě případů děti rodí v dřívějších týdnech,“ sdělil Krofta v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Na problémy s početím si zakládají už malé dívky, varuje gynekolog

Dnes tak lékaři pečují o celou řadu žen, které by bez moderních technologií neměly možnost otěhotnět. „Do hry vstupuje asistovaná reprodukce, která ženám umožní mít geneticky vlastního potomka. Také je možné, aby žena mohla mít potomka, který nebude její ‚genetickou kopií‘, byly tedy použity dárcovské buňky, třeba vajíčka,“ podotkl odborník s tím, že právě tyto případy „jsou zatíženy vyšším rizikem těhotenských komplikací“.

Konkrétně se může jednat o vysoký krevní tlak, preeklampsii – která ohrožuje jak budoucí matku, tak plod –, růst plodu a další. Komplikacemi může trpět jak dítě, tak matku.

Pět procent těhotenství díky IVF

Ideální věk založení rodiny se u žen pohybuje kolem 20 a 25 let. Pokud se rozhodnou mít vlastního potomka v pozdějším věku – od 35 let výše – pravděpodobnost přirozeného početí klesá. „V takovém případě se obracejí na asistovanou reprodukci (IVF). V současné době stojí v České republice zhruba za pěti procenty všech těhotenství,“ uvedl Krofta.

Odsouvání rodičovství u žen je podle něj extrémně aktuální a závažný problém. „Když se podíváte, jaký existuje sociální tlak na ženu v dnešní době v ekonomicky vyspělé společnosti, aby se vyrovnala mužům, podávala adekvátní výkon v práci... To samozřejmě má nějakou svoji cenu. A cena, která se za to bohužel platí, je odsouvání reprodukce,“ podotkl.

Tato situace se podle něj odráží i na mužích. „Už ve školkách jsou vedeni k tomu, aby seděli, nezlobili, chovali se tak a tak. Ve společnosti se tedy objevuje určitá tendence mužský faktor nějakým způsobem kontrolovat. Jsme v situaci, kdy se spousta otců snaží být do jisté míry submisivnější,“ pokračoval odborník.

Vysvětlil také, proč z fyziologického hlediska provází těhotenství v pozdějším věku více komplikací. „Když se podíváme na evoluci našeho druhu, až v posledních 100-150 letech se začala délka života prodlužovat. Před 200 lety jsme se dožívali 40, 50 let... Současného věkového limitu jsme dosáhli v relativně krátké době a jde o důsledek extrémně dobré zdravotní péče. Jenže naše tělo se na něj nestačilo adaptovat,“ uvedl.

U starších otců více hrozí dědičné nemoci

Na věk ženy jsou například vázány některé kategorie vývojových vad. „Klasicky jde o Downův syndrom, podobná situace se týká syndromu Edwardsova a Patauůva. To jsou zásadní zdravotní důsledky pro plod,“ vyjmenoval odborník.

Na neschopnost počít dítě má vliv ale i věk mužů. „V ekonomicky vyspělých zemích můžeme pozorovat, že dochází k poklesu množství zárodečných buněk v ejakulátu. Jde o trend, který trvá už dekády,“ uvedl Krofta.

Právě u mužů se podle něj dlouho argumentovalo tím, že se mohou stát otci kdykoliv. „V zásadě je to pravda, dnes už ale víme, že ve věkové kategorii 45 až 50 let dochází ke zvýšenému riziku vzniku některých dědičných onemocnění u dítěte,“ dodal Krofta.

Jaké zdravotní komplikace a nemoci je dnes medicína schopna u plodu zachytit? A jaká je dnes kombinace rukou a technologií v porodnictví? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Unikátní záběry. Ve Dvoře Králové se narodilo žirafí mládě, kamera zachytila porod

Tagy: