Neurolog Tolar: Nový lék na Alzheimera je na dohled. Umělá inteligence změní zdravotnictví

Neurolog Martin Tolar

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK - 22.10. v 20:15

Chystaný lék na Alzheimerovu chorobu může stabilizovat průběh nemoci a částečně ji i předcházet, uvedl neurolog Martin Tolar. V pořadu Svět financí s Trinity Bank ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž upozornil, že stále výraznější zapojení umělé inteligence do práce lékařů v blízké budoucnosti zásadním způsobem změní podobu zdravotní péče.

S novým lékem na Alzheimerovu chorobu to v současné chvíli vypadá nadějně. „Přípravek prochází finální třetí fází klinického testování a na trhu by se mohl objevit již v roce 2026,“ prozradil Tolar.

ČTĚTE DÁLE: Odklad těhotenství? Ženy platí za vyrovnání se mužům, říká Krofta. Otcové jsou submisivnější

Nový lék cílí na eliminaci toxinů, které způsobují nejen vznik choroby, ale ovlivňují i její průběh. „Náš lék umožňuje specifické čištění toho toxinu, který způsobuje Alzheimerovu chorobu,“ přiblížil Tolar. Jak přiznal, vývojový proces vzniku nového přípravku byl náročný. „Problémem je, že největší bariérou k nalezení léku je porozumění podstatě té nemoci,“ uvedl Tolar.

V případě Alzheimerovy choroby vědci a farmaceuti museli detailně zkoumat různé aspekty lidského mozku. „Zhruba od 60 let věku již zdravé části lidského mozku nedokážou nahrazovat poškozené sekce. Z toho důvodu je nejrizikovějším faktorem pro nástup choroby vyšší věk,“ vysvětlil.

Nárůst počtu pacientů s Alzheimerovou chorobou v západních zemích, včetně České republiky, Tolar přičítá stárnoucí populaci. „Nemoc postihuje více ženy než muže. Jedním z těch důvodů je samozřejmě to, že se dožívají vyššího věku,“ konstatoval.

Ačkoliv propuknutí choroby u konkrétních pacientů je ovlivněno celou řadou faktorů, podle Tolara se dá proti ní částečně bojovat. „Jediná doba, kdy se mozek čistí od toxinů, je doba spánku. Pokud by si diváci měli z dnešního večera něco zapamatovat, tak je to hodně spát,“ poradil vědec ve studiu.

Umělá inteligence změní pravidla hry

Nástup umělé inteligence do poskytování péče pacientům Tolar vnímá jako výrazný zásah do dosavadního chápání lékařství. „Většina lidí si neuvědomuje, že lékař léčí na základě toho, co se naučil ve škole, viděl během své přípravy a zrovna si to pamatuje,“ popsal Tolar.

Oproti tomu umělá inteligence dokáže zpracovat obří množství dat. „Žádný lékař si nemůže nastudovat všechny vědomosti nebo znalosti, které jsou potřeba pro toho specifického pacienta,“ připomněl Tolar. „Umělá inteligence si naopak dokáže poradit s tím, co je v konkrétním případě aplikovatelné,“ zdůraznil neurolog.

Stále hlubšího zapojení umělé inteligence v lékařství by se Tolar neobával. „Myslím, že ten dopad na lidské zdraví a na kvalitu života bude největší právě v medicíně,“ nastínil vědec na závěr možný budoucí vývoj.

Jak probíhá komunikace s farmaceutickými regulačními úřady ve Spojených státech? Kolik stojí výzkum nových léků? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kopání děr pro rakve je jako posilovna, říká hrobník. Prozradil, kolik pobírá plat na hřbitově

Tagy:
nemoc zdraví zdravotnictví umělá inteligence lékař Alzheimerova choroba pacient Martin Tolar věda a technika toxin vědecký výzkum Svět financí s Trinity Bank nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum zdravotní ošetření a postupy