Alarmující čísla z útulků: Lidé se po pandemii a konci prázdnin zbavují stovek psů denně

Znovu plné útulky

Až 250 nových psích klientů měsíčně hlásí v těchto dnech zvířecí útulky. K rekordním číslům přispěla doba, kdy se lidé vracejí po prázdninách a také po období pandemie do běžného pracovního režimu. Bohužel často zjišťují, že na svého mazlíčka nemají čas.

„Danyho jsem si pořídil od kamarádky, která mi ho doporučila, protože žiji sám. Chtěl jsem nějakou společnost,“ sdělil CNN Prima NEWS majitel David.

Po lockdownu ale společnost Danyho vystřídal plný pracovní režim. Psovi se nepřítomnost páníčka nelíbila a dával to patřičně najevo. „Když jsem přišel z práce, našel jsem třeba roztrhaný gauč, rozházené věci, hovínka. To už jsem si říkal, že to musím nějak řešit,“ pokračoval.

Nárůst v útulcích

Po pár měsících rozhodování a obvolávání kamarádů, kteří si bohužel psa vzít nemohli, přivedl David Danyho do trojského útulku v Praze. „Víceméně po prázdninách zvířata mají třeba ještě měsíc doma přežít, ale jakmile udělají nějakou loužičku nebo něco rozkoušou, je to doba, kdy se vrátí do útulku. Teď je doba, kdy očekáváme nárůst každý rok,“ vysvětlil vedoucí Útulku pro opuštěná zvířata v Troji Václav Steinbauer.

Nejčastěji v útulcích končí mazlíčci nejen tzv. singls, kteří původně potřebovali společnost, ale také dětí, co si nějakého toho mazlíka vyprosili u rodičů. I těm chybí nakonec to nejdůležitější. „Hlavně čas a určitý stupeň odbornosti pro chov psů. Když psi nejsou vedeni správně, vzniká nežádoucí chování a to je pak jedna z příčin, že psi se vrací do útulku. Lidé nemají představu o tom, jaké jsou měsíční náklady na psa nebo kočku,“ doplnil Martin Šámal z Perfektního páníčka.

I dva tisíce korun měsíčně

Podle průzkumů se náklady na domácího mazlíka například u takové kočky pohybují od 400 do 600 korun, u psa od 500 do dvou tisíc korun měsíčně.

Svoji roli v nárůstu nových nájemníků zvířecích útulků hrají i následky covidové pandemie. „Nejvíc zvířat, která se k nám dostávají, jsou po hospitalizovaných majitelích nebo lidech, co zemřeli,“ sdělil Steinbauer.

K nejexotičtějším návštěvníkům trojského útulku patří například kozy, ovce, koně, pavouci, hadi nebo třeba varani. Těmi nejčastějšími jsou samozřejmě psi. Těch se tu měsíčně objevuje až 250.

Tagy: