Václav už řádí na frontě. Pokřtěný český tank se chystá na Ukrajině natáčet, jak ničí Rusy

Český tank T-72 ve službách 128. zakarpatské útočné brigády

Útok českého tanku na Ukrajině

Další kus české válečné techniky se dočkal nového jména. Darovaný tank T-72 ve službách ukrajinské 128. zakarpatské brigády byl pokřtěn na Václava. V hlasování skrze veřejnou sbírku, kterou založil humanitární dobrovolník Vasyl Kapustej, porazil jak Karla, tak Švejka. A to nebyl jediný dárek, který tankisté dostali – železný oř s českým rodokmenem obdržel rovněž GoPro kameru, která bude natáčet jeho úspěchy na ukrajinském bojišti.

Zmiňovaný tank T-72 je v bojovém nasazení už od samého začátku války – prakticky od chvíle, kdy jej Česká republika poslala na Ukrajinu. „Prošel si loňskými jarními boji na záporožské frontě, chersonskou ofenzivou na podzim 2022, zapojil se k operacím severně od Bachmutu v Soledaru a pak jel znovu na záporožskou frontu na velkou letní ofenzivu, u níž byl od samotného začátku,“ popsal Kapustej stručnou historii bojového stroje. Tank tedy nese nejednu jizvu z bitev.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odporný čin ruských vojáků. V zákopech popravili vzdávající se Ukrajince

Ve hře byly původně tři jména. Kromě Václava mohla veřejnost hlasovat také pro Karla nebo Švejka, a to do konce listopadu, než se český humanitárník společně se svým týmem vydal se zásobami na Ukrajinu. Nejdříve navštívil lvovskou 24. brigádu, které daroval materiální pomoc či drony. Poté zamířil ke zmíněné 128. zakarpatské útoční brigádě, kde už na něj čekal darovaný český tank T-72.

„Pokřtili jsme ho jménem Václav a věnovali mu GoPro kameru, takže do budoucna budeme moct společně sledovat jeho úspěchy a vítězství,“ uvedl Kapustej a přislíbil další fotografie ze křtu. Mimo to daroval tankistům finance na nákup rušiček dronů. Ty by měly být dostatečně efektivní na to, aby ochránily vzdušný prostor nad obrněnými stroji.

Samotný balík pomoci byl v mnoha ohledech pestrý a štědrý – obránce ostatně čeká tuhá zima a nejspíše i zákopová válka až do jarních dní. Každá forma podpory se proto bude hodit.

„Tentokrát jsme jim přivezli IFAK lékárničky, drony, tablety k dronům, baterie do vysílaček, paměťové karty, notebook, tiskárnu, nabíjecí stanice, antény pro zesílení signálu, motorové pily, křovinořez, nářadí, hevery, pracovní rukavice, oblečení a obuv, ledničku, sušičku, plynové vařiče, plynové kartuše, tuhý líh… samozřejmě také hromadu jídla a mnoho dalšího užitečného, včetně pár tisíc myších pastiček,“ vyjmenoval humanitárník dlouhý seznam darovaných předmětů.

Z bezpečnostních důvodů se však radši zdržel sdílení fotek a příspěvků. „Museli jsme všechny postupně objet a dárky rozdat po malých skupinkách, proto nám to trvalo delší dobu, než jsme původně plánovali,“ popsal průběh své mise na Ukrajině.

„Děkuji všem, kdo jste v tom spolu s námi a podporujete nás i nadále. Věřím, že při nás budete stát i v příštím roce,“ vzkázal Kapustej na závěr.

Nejde zdaleka o první kus české bojové techniky, která dostala vlastní jméno. Projekt Dárek pro Putina má na kontě hned dva – modernizovaný tank T-72 „Tomáš“ a raketomet RM-70 „Přemysl“. Na nákup obou strojů se složila veřejnost.

Pokud chcete přispět Kapustejovi na pomoc ukrajinským obráncům, můžete tak učinit skrze dobročinnou platformu Znesnaze21.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinský voják zůstal několik dní se zraněním v zákopech. Poslechněte si, čím vším si musel projít.

Tagy: