Kdy bychom mohli odložit respirátory? S omikronem začínají být zbytečné, zní od expertů

Žena s respirátorem v autobuse

Respirátory a roušky se kvůli pandemii covidu staly neodmyslitelnou součástí našich životů, to by se však mohlo brzy změnit. S ústupem omikronové vlny již některé státy od povinnosti nošení ochrany úst ustupují. Odborníci volají po zrušení jejich nošení i v Česku.

Většina opatření proti šíření covidu se v Česku v těchto týdnech ruší v souvislosti s ústupem omikronové vlny. Premiér Petr Fiala (ODS) sdělil, že od března bude zachováno prakticky už jen nošení respirátorů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek uvedl, že respirátory a roušky bude možné v Česku zřejmě odložit v řádu několika týdnů, nikoli měsíců. „Jde o dohledný horizont, spíš týdny než měsíce,“ sdělil s upřesněním, že by se mohlo jednat o pět až šest týdnů.

Kdy bychom mohli konečně ochranu úst sundat, předpověděl před několika dny také bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. „Myslím si, že jaro už bude bez roušek. Bude to každopádně během března. Jestli to bude na začátku nebo na konci, to nechci spekulovat. Pokud ale bude trend takový, jaký je, myslím si, že 15. března by se mohly dát pryč,“ uvedl epidemiolog.

Aby podle něj měly respirátory účinnost proti omikronu, musely by být používány skutečně velmi precizně. „Museli bychom dodržovat naprosto přísný režim, který jsme tu měli na začátku pandemie. Lidé si dávali opravdu pozor, aby se nekontaminovali z povrchu roušky,“ řekl Prymula.

Odkládání roušek ve světě

V některých zemích na Západě již k odkládání roušek dochází, například v Dánsku nebo ve Velké Británii. Také v USA již v některých státech tuto povinnosti zrušili ve školách. Názory, zda je to správné, však odborníky rozdělují. „Je vhodné, abychom začali ve vnitřních prostorách včetně škol rušit nošení povinných respirátorů,“ řekl Joseph Allen, výzkumník z Harvardské univerzity, který studuje kvalitu vnitřního prostředí, jak informuje New York Times.

Jiní experti ovšem připomínají, že si covid v USA stále vybírá značnou daň a denně během vrcholu omikronu umíralo více než 2 500 Američanů. Příliš brzké sundávání roušek ve školách by mohlo podle nich ohrozit pokrok, kterého země dosáhla za posledních několik týdnů. „Právě to začínáme dostávat zpět pod kontrolu,“ sdělila Seema Lakdawala, výzkumnice respiračních virů z University of Pittsburgh. Roušky jsou podle ní stále důležité.

Oslovení odborníci se však podle New York Times shodují, že jednou se ochrana úst bude moci odložit ve Spojených státech úplně všude. Bude však nutné dohodnout se na konkrétních kritériích, kdy tuto povinnost ve vnitřních prostorách zrušit.

Tagy: