Válka na Ukrajině je dar, urychlí přechod k zelené energii, myslí si herec Ruffalo

Americký herec a environmentální aktivista Mark Ruffalo pokládá vysoké ceny paliv a válku na Ukrajině za „dar“. Uvedl to v rozhovoru na stanici MSNBC. Podle Ruffala by měl prezident Joe Biden přetavit strach a znechucení lidí z války do rychlejšího přechodu k zelené energii. Herec tvrdí, že dosažení nezávislosti na fosilních palivech je v zájmu národní bezpečnosti USA. Ruffalův názor ale většina Američanů nesdílí. Nový průzkum ukázal, že Američané zůstávají v otázce energetické koncepce rozděleni.

„Toto je okamžik, který by měl prezident naplno využít. Strach lidí, jejich znechucení válkou a cenami energií by měl využít k jasnému vzkazu americkému lidu, že teď přišel čas na přechod,“ uvedl pro MSNBC Ruffalo. Herec si myslí, že využívání fosilní paliv již není dlouhodobě udržitelné, a volá po přechodu k obnovitelným zdrojům. „Zajistíme tím naši národní bezpečnost. Budeme k tomu Bidena neustále tlačit. Toto je dar pro prezidenta a podle nás ho přijme,“ řekl v souvislosti s válkou na Ukrajině a vysokými cenami energií.

S hercem souhlasil i ředitel Fondu na ochranu prostředí Kevin Johnson. I Pentagon podle něj už pochopil důležitost energetické nezávislosti, kterou čistá energie přináší. „Naše vojenské základny po celé naší zemi jsou závislé na elektrické síti, stejně jako naši domovy… Jaderná energie je klíčovou technologií, nicméně instalace solární technologie spolu s bateriemi pomůže zvýšit naši odolnost v národní bezpečnosti,“ zdůraznil Johnson.

Ruffalo nicméně v rozhovoru odmítl, že by do zelené energetické koncepce měla být dlouhodobě zahrnuta jaderná energie. „Je velmi drahá a velmi nebezpečná. Mohla by pomoci k přechodu na čistou energii, ale voda, vítr, slunce a geotermální energie jsou mnohem levnější a bezpečnější. Dlouhodobě navíc vytvoří mnohem více pracovních míst,“ zůstává přesvědčený Ruffalo.

Američané se bojí o ceny energie

Američané jsou v názorech na energetickou koncepci země značně rozděleni. Průzkum Yahoo News/YouGov z poloviny dubna ukazuje, že 31 procent lidí by dalo přednost fosilním palivům, 29 procent naopak upřednostňuje obnovitelné zdroje, 20 procent je pro kombinaci obou. Obnovitelné zdroje upřednostňují zejména voliči demokratické strany.

Podle průzkumu CBS News/YouGov ze začátku měsíce podporuje obnovitelné zdroje 72 procent demokratů, jen 16 procent by naopak upřednostnilo elektřinu z uhlí a ropy. Fosilním palivům by naopak dala přednost skoro polovina republikánů, podle 29 procent by USA měly podpořit výrobu elektrické energie z větru a slunce. Skoro 30 procent republikánů si ale myslí, že by vláda neměla podporovat ani jeden ze zdrojů energie.

Průzkum organizace Gallup z minulého měsíce ukázal, že téměř polovina Američanů (47 %) se obává o cenovou dostupnost energie. To je o 10 procent více než před rokem. Průzkum také zjistil, že 44 procent Američanů považuje energetickou situaci ve Spojených státech za „velmi vážnou,“ a 46 procent za „dost vážnou.“ Jen 10 procent obyvatel si myslí, že je vše v pořádku.

Tagy:
jaderná elektrárna energie Joe Biden herec energetika Mark Ruffalo USA ruská invaze na Ukrajinu MSNBC fosilní palivo Kevin Johnson