Válka očima ukrajinského novináře: Rusové si při invazi rezervovali místa v restauraci

Po půl roce války je v Kyjevě relativní klid, v centru se koná výstava zabavené ruské techniky (25. 8. 2022).

Válka na Ukrajině (25.8.2022 9:00)

Novinář Ilja Ponomarenko se stal hned na počátku války na Ukrajině klíčovým zpravodajem, který v článcích a na sociálních sítích informoval o postupu ruských vojsk. Nyní pro domovský list The Kyiv Independent zhodnotil půl roku války. V prvotní fázi podle něj svět viděl sebevědomé ruské vojsko, které chtělo do pár hodin dobýt Kyjev. Karta se ale brzy obrátila.

Od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, uplynulo už šest měsíců. Válka ve východoevropské zemi nadále zuří. Moskevskou optikou mělo být přitom dávno „hotovo“. Ukrajinský novinář Ponomarenko ve svém souhrnném článku vzpomíná, jak moc byli Rusové sebejistí a připravení na snadný triumf.

Původní plán Kremlu totiž zřejmě skutečně počítal s tím, že Ukrajina padne do 72 hodin. Armáda Ruska byla proto vybavena na válku v souladu s touto prognózou.

Sebejistá Moskva

„Bezostyšní ruští vojáci si rezervovali místa v kyjevských restauracích a konvoje Národní gardy už vezly štíty a obušky, které měly být použity k potlačení případných rebelií v Kyjevě a Charkově,“ vzpomíná ukrajinský novinář Ponomarenko, který dodnes informuje o válce prakticky z první linie. Jeho domovem je totiž Donbas.

Rusové podle řady svědectví vůbec nebyli připraveni na tvrdý odpor Ukrajinců. Dokládá to i další detail – kus oblečení, který měli někteří vojáci Moskvy s sebou na frontě. „Mnozí ruští vojáci si byli tak jistí jednoduchým vítězstvím, že měli obřadní uniformy, ve kterých chtěli absolvovat vojenskou přehlídku v Kyjevě,“ popsal novinář listu The Kyiv Independent.

Odpor Kyjeva byl ale houževnatý. Právě bitva u nedalekého letiště Hostomel rozhodla o tom, že ruská blesková válka selhala. Kdyby tehdy ukrajinská obrana padla, válka by se vyvíjela úplně jinak. Po táhlém obléhání ukrajinského hlavního města se následně Rusové z oblasti stáhli, čímž začala druhá fáze bojů, tentokrát na Donbase.

Třetí fáze války

Po kapitulaci Mariupolu se rozhořela opotřebovávací válka na východě Ukrajiny. V této fázi konfliktu sčítají obě strany těžké ztráty. Zničenou techniku se ale Ukrajincům stále daří doplňovat ze skladů Západu, dovezených strojů ovšem není dostatek k tomu, aby mohl Kyjev učinit zásadní průlom.

Přesto je to právě ukrajinská protiofenzíva, která by měla podle Ponomarenka korunovat třetí fázi války. Novinář se domnívá, že ruské síly se v posledních dnech stahují z Donbasu, aby posílily obranu na jihu. Klíčová bitva by se mohla sehrát o město Cherson, které Moskva okupuje od začátku války a které chce, údajně pomocí referenda, připojit k Ruské federaci.

Bez větší evropské a americké pomoci se ale Ukrajinci nehnou, soudí ukrajinský novinář. Krvavý konflikt tak nadále zůstává v patové situaci.

Tagy: