Vaňková a bílý prášek? U obyčejného smrtelníka by policie postupovala jinak, říká expert

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS)

Vaňková a fotomontáž

Kdyby šlo o běžného smrtelníka, policie by si ho předvolala. V souvislosti s kauzou brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) a bílého prášku to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl odborník na trestní právo Vladimír Janošek. Podle něj si lidé často neuvědomují, co všechno lze klasifikovat jako distribuci drog. Podle policie zatím není důvod, aby se kauzou s bílým práškem zabývala, případ však nadále sleduje.

„Policie by se případem v obecné rovině zabývat měla. Ve finále to ale nemusí skončit tak, že někdo bude stíhaný. Nelze vyloučit, že se to odloží, pokud paní primátorka neřekne, kdo byl distributorem. Policie může říct, že nemá důkazy, není schopna ztotožnit klíčové osoby nebo že to může být cukr,“ řekl Janošek pro CNN Prima NEWS. Ten je odborníkem na trestní právo a zároveň se orientuje v některých trestních kauzách spojených s drogami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V politice jede kokain ve velkém, tvrdí Hollan. U nás se koksem pouze topí, oponuje Pecková

Podle policie zatím není důvod, aby se kauzou s bílým práškem zabývala, jelikož prý ve věci na první pohled nespatřuje trestný čin. Brněnští kriminalisté však dodali, že budou sledovat nové informace z mediálního prostoru. „Pokud by nastal nějaký posun, tak nemůžeme naše záležitosti vést mediálně. To jde až v nějakou chvíli a ta v dohledné době určitě nebude,“ doplnil pro deník iDNES.cz mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

„Připadá mi zajímavé, že policisté věc hned odložili. Minimálně mohli předvolat paní primátorku. Myslím, že kdyby šlo o běžného smrtelníka, policie by si ho předvolala přinejmenším na podání vysvětlení,“ kritizoval to Janošek. Podle něj si lidé často neuvědomují, co všechno lze klasifikovat jako distribuci drog.

Riskuje i malá ryba

„Distribuce spočívá i v tom, když si zapálíte jointa a podáte ho zadarmo kolegovi. Už to je problematické. Znakem skutkové podstaty totiž nejsou peníze, ale předání. Samozřejmě se pak ale řeší množství. Pokud nejde o velký objem, policie může říct, že nejde o trestný čin, ale přestupek. Aby nestíhala každou prkotinu. Za podaného jointa by totiž musela stíhat skoro celou republiku,“ upozornil právní expert.

Narážel tím i na skutečnost, že policii v šetření nezákonného jednání spojeného s drogami výrazně omezují personální i časové limity. Přesto by se podle Janoška měli mít na pozoru i sváteční uživatelé drog: „I když nejste velký dealer, mnohdy do toho můžete spadnout tak, že na vás přijdou v rámci nějaké kauzy. Jdou po velké hlavě a vy třeba uvíznete v odposleších jako malinká rybka. Pak i tyhle, v uvozovkách, blbosti jsou prostě stíhané.“

A v čem vlastně čerstvá brněnská kauza spočívá? Ve veřejném prostoru se objevila fotografie, na níž má být tamní primátorka Markéta Vaňková. Snímek rovněž zachycuje telefon s bílým práškem připomínajícím kokain. Zatímco nejdříve komunální politička tvrdila, že se jedná o fotomontáž, v pondělí večer připustila, že by fotografie mohla být reálná.

Tagy: