Bomby, tma a hlad. Ukrajinci zažijí drsné Vánoce, místo koled zní v zemi protiletecké sirény

Ukrajinu čekají vánoční svátky, které budou zcela jiné než ty loňské. Vzhledem k neutichajícím raketovým útokům Ruska hrozí, že i „nejkrásnější čas roku“ bude obdobím bez klidu, tepla a světla.

Do Vánoc zbývá jen pár dní a miliony Ukrajinců mají zcela jiné starosti, než je shánění dárků nebo pečení. Vzhledem k sérii útoků se i v Kyjevě předsváteční realitou stávají sirény, několikahodinové ukrývání se v prostorách metra, život ve tmě i zimě bez možnosti si uvařit. Rakety dopadají na zásadní infrastrukturu.

„(Rusové) si dali za cíl ponechat Ukrajince bez světla, vody i tepla,“ poznamenal po pátečním ostřelování premiér Denys Šmyhal.

Vytrvalé ruské útoky na ukrajinskou energetickou síť způsobily, že v mrazivých zimních měsících jsou – minimálně dočasně – miliony civilistů bez elektřiny, tepla, vody a dalších důležitých služeb. Opakované raketové a dronové ataky, které poškodily nebo zničily mnoho civilních budov, jsou podle expertů součástí strategie Kremlu terorizovat Ukrajince. A dostávají se do rozporu s válečnými zákony.

Ukrajinský energetický operátor Ukrenergo v pátek oznámil, že více než 50 procent energetické kapacity země bylo ztraceno kvůli ruskému ostřelování tepelných a vodních elektráren i rozvoden. Kvůli rozsáhlému blackoutu byl aktivován nouzový režim.

Škody jsou značné, ačkoliv většinu raket dokáže zneškodnit protivzdušná obrana. Vojenská správa Kyjeva uvedla, že bylo v pátek zneškodněno 37 ze 40 raket mířících na hlavní město. Ty zbylé způsobily silné exploze a v centrální Ukrajině zabily minimálně tři lidi.

Do tmy se ponořil také Charkov. Mnoho lidí si tak muselo ve velmi chladném počasí vystát frontu na teplé jídlo u speciálních stanovišť, kde se vařilo jediným možným způsobem – na otevřeném ohni.

V dalších dnech se nedá očekávat zklidnění situace. Moskva ve spolupráci s Minskem nyní pořádá rozsáhlá bojová cvičení a Kyjev tak varuje před možnými útoky ze severu. „Nikdy nebudeme nepřítelem Ruska, nikdy k němu nebudeme přistupovat odmítavě,“ vzkázal běloruský prezident Alexandr Lukašenko, kterého ruská hlava státu Vladimir Putin navštíví v pondělí.

Tagy: