Vánoce rozhodnou, zda jsme druhou vlnu pandemie zvládli, říká epidemiolog Smejkal

Petr Smejkal

Od středy platí nová pravidla při nakupování v supermarketech. Lidé v nich můžou být jen v omezeném počtu, na každého zákazníka je vyhrazen prostor 15 metrů čtverečních. Pomůžou tato pravidla? Mohly by otevřít i malé obchody? A jak do situace s pandemií promluví blížící se Vánoce? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové byli epidemiolog z IKEM Petr Smejkal, tiskový mluvčí obchodního řetězce TESCO Václav Koukolíček a zakladatel firmy ALPINE PRO Václav Hrbek.

„Vánoce rozhodnou, zda jsme tu druhou vlnu zvládli, nebo ne,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS epidemiolog z IKEM Petr Smejkal. Krizovým okamžikem aktuálně totiž bude blížící se rozvolňování opatření. Za kritické označil nejen předvánoční nákupy v obchodech, ale také fakt, že se rodiny během Vánoc scházejí. „Rozvolnění před Vánoci by mělo být moudré a pozvolnější,“ dodal Smejkal.

Oproti loňsku navíc podle něj covid zvýšil počet zemřelých. „Tohle je největší důkaz a sdělení těm, kteří to pořád zlehčují. Když porovnáte celkový počet zemřelých s loňskem, tak vidíte, jak to vyskočilo nahoru,“ řekl epidemiolog v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Podle něj se dá už také momentálně vyvozovat, že se situace s pandemií začíná zlepšovat. Křivka se navíc zaoblila rychleji, než se očekávalo. „Teď musíme dávat pozor při rozvolňování,“ zopakoval apel Smejkal s tím, že počet lidí, kteří nemoc COVID-19 prodělali a tudíž mají imunitu, je stále malý. Imunita navíc netrvá příliš dlouho.

Lidem nejvíce ublíží hromadné čekaní ve frontách, říká epidemolog

Co se týče obchodů a supermarketů, tak je rád za nynější nastavení opatření, které začalo platit ve středu. Principiálně je to správná věc, řekl s tím, že každý způsob boje s pandemií je obtížný a nemusí se líbit všem. Omezený počet lidí na určitou jednotku plochy však považuje za nejlépe proveditelný.

Ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO) již ve středu, kdy nové pravidlo v supermarketech začalo platit, přišel s návrhem jej zjemnit. Zmínil například navýšení dní na nákup či také počtu lidí v obchodu. „Že se k tomu přidá ještě jeden den navíc je lepší, než navyšovat počet lidí na plochu,“ řekl k Havlíčkovu návrhu epidemiolog.

Kvůli opatření však hrozí, že se v nadcházejících dnech budou před obchody tvořit fronty. Podle Smejkala ani tak nezáleží, zda budou zákazníci čekat vevnitř, či venku. „Nejvíce jim ublíží, když budou čekat pohromadě,“ vysvětlil epidemiolog z IKEM a připomněl, že je nutné dodržovat dva metry rozestupy.

Hrbek: V malých obchodech nedochází tolik k přenosu epidemie

Tiskový mluvčí obchodního řetězce TESCO Václav Koukolíček v pořadu 360° Pavlíny Wolfové řekl, že ve středu, kdy pravidlo počtu lidí v supermarketu začalo platit, byla situace v obchodech společnosti v pořádku. „Větší nápor očekáváme v sobotu, to bude den, který ukáže,“ podotkl Koukolíček.

Supermarkety jsou i nadále otevřeny, což však neplatí pro malé obchody. Nesouhlasí s tím například zakladatel obchodu se sportovním vybavením a oblečením ALPINE PRO Václav Hrbek. „Domníváme se, že v našich malých obchodech nedochází tolik k přenosu epidemie. Velké silné řetězce mají otevřeno a my, malí drobní obchodníci, máme zavřeno. Měli jsme být v zisku, financovat celoroční provoz našich společností. Máme zavřeno a vůbec nevíme, kdy budeme moci otevřít,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Hrbek.

Firmy tak podle něj tlačí na Havlíčka, aby vláda umožnila znovuotevření těchto obchodů. On-line nákupy se sice v případě ALPINE PRO zvýšily, ale podle Hrbka nenahradí ani jednu větší prodejnu v Praze.

Tagy:
Vánoce obchod pandemie Karel Havlíček CNN Prima NEWS Pavlína Wolfová obchody Tesco 360⁰ Pavlíny Wolfové mluvčí ANO 2011 koronavirus Petr Smejkal Pandemie koronaviru opatření proti koronaviru otevírací doba obchodů Institut klinické a experimentální medicíny ALPINE PRO, a.s.