Vánoční termín fotbalové ligy? Správce hřišť čeká obří výzva. Dříve by prý hrát nešlo

To tu ještě nebylo. Fotbal se v tuzemsku tradičně ukládá ke spánku zkraje prosince. Ovšem letos hráči vyběhnou k zápasům Fortuna ligy ještě den před Vánoci. „Sváteční“ termín znamená velkou výzvu pro správce hřišť, kteří i přes drsnější klimatické podmínky mají zachovat trávníky v hratelném stavu. Pravděpodobně nejtěžší úkol čeká na trávníkáře pražských Bohemians 1905, kteří svůj Ďolíček sdílejí v této sezoně s FK Pardubice.

Devatenáctého prosince musí být nachystaný pažit ve Vršovicích pro zápas Pardubic se Zlínem, o čtyři dny později se v Ďolíčku představí také skuteční domácí v duelu proti Opavě.

„Výzva udržet trávník v ideálním stavu je pro nás za těchto okolností velká,“ říká pro CNN Prima NEWS Milan Boubín mladší, který je v Bohemians Praha 1905 asistentem technického ředitele – svého otce – a má na povel „trávníkáře“.

Je to jednoduché. Platí, že čím více svítí slunce, tím se travnaté ploše daří lépe. A když v prosinci zapadá slunce už kolem čtvrté hodiny odpoledne, trávník trpí. „Péče je o dost náročnější,“ tvrdí dále Boubín.

Některému trávníku je jedno, že už by měl spát

„Záleží na teplotách a denním světle. A nižší teplotu si v zimních měsících nahrazujeme vyhříváním,“ pokračuje Boubín a k tomu přidává, že v zámožnějších týmech je i v měsících plných šera a tmy o hřiště skvěle postaráno. „Naše možnosti jsou omezené, jinde, v bohatších klubech, si scházející světlo kompenzují lampami,“ popisuje a odkazuje na pražskou Slavii se Spartou a Slovan Liberec. „Samotné pořízení lamp by nebylo tak drahé, nákladný je jejich provoz.“

Podle Boubína fotbalista hned pozná, o který trávník pečují lampy, a o který ne. „Když máte k dispozici nejlepší techniku, vidíte to na hřišti okamžitě. Trávníku je potom de facto jedno, jaké je roční období. I když je zima a měl by jít ‚spát‘, stále má vysokou kvalitu,“ popisuje.

Platí, že všechny tuzemské trávníky se těší daleko většímu komfortu než před patnácti lety, což Boubín potvrzuje: „V dnešní době je to snazší, než kdysi. Máme na údržbu speciální techniku, možnosti jsou úplně jinde. Ale zároveň to pořád vyžaduje ruční práci, kdy musíte vzít do ruky vidle a hřiště upravovat postaru.“

V jakých ohledech jsou hřiště oproti dřívějšku kvalitnější? Jedná se například o provzdušňování, díky kterému trávník daleko lépe „dýchá“. „A jsou k dispozici i různé postřikovače a také pískovačky na zpevnění plochy,“ upřesňuje Boubín.

V Ďolíčku musí vyhřívání běžet na plné obrátky

Myslí si, že bez současných technologií by dekádu zpět nebylo možná hrát v tak pokročilém prosincovém termínu. Pryč jsou 90. léta, kdy trávníky svým vzhledem na konci fotbalového podzimu a na začátku jarní části sezony připomínaly spíše revír divokých prasat než hřiště. Povinné je nyní vyhřívání, které plochu udržuje v lepší kondici. „Jakmile vidíme, že bude delší dobu teplota kolem nuly, vyhřívání musí běžet na plné obrátky. Nyní, když na našem hřišti hrají dva týmy, víme, že musíme trávník temperovat celou zimu,“ říká Boubín.

Pardubice, které do nejvyšší soutěže postoupily letos v létě, využívají vršovický azyl, protože jejich stadion Pod Vinicí nemá prvoligové parametry. To, že je ve větší permanenci Ďolíček, znamená, že skupina, která se stará o hřiště Bohemians, má více starostí.

„Je to znát na časové náročnosti, neustále jsme v tlaku. Na přípravu máme většinou jen pět dní, když počítáme i s tím, že Bohemka má vždycky předzápasový trénink. Je výrazně méně času, než doteď,“ shrnuje Boubín povinnosti na trávníku, jehož osivo pochází z Nizozemska.

Největší krize prý přijde tradičně v únoru. Zatímco dříve by bylo hřiště ušetřené prosincových zápasů, tentokrát plocha nasbírá v těžkých klimatických podmínkách více šrámů než obvykle. „Bude to dlouhá zima,“ uzavírá Milan Boubín, správce hřiště Bohemians 1905.

Tagy:
péče počasí Vánoce trávník Fortuna liga Bohemians 1905 fotbal FK Pardubice Bohemians Praha 1905 sport SFC Opava Milan Boubín mladší FC Fastav Zlín sportovní soutěž 1. česká fotbalová liga Boubín