Varšavu ovládly masivní protesty. Do ulic vyšlo půl milionu lidí, vadí jim chystané zákony

Opoziční protesty v Polsku

Ve Varšavě demonstrovaly statisíce lidí

Stovky tisíc protestujících vyšly v neděli odpoledne do ulic polské metropole Varšavy. Demonstrují nejen proti rozhodnutím tamní vlády, ale především v souvislosti s chystaným zákonem, který má zaštítit vznik komise, jež bude posuzovat vliv Ruska v Polsku. Protest svolal opoziční subjekt Občanská platforma (PO) v čele s Donaldem Tuskem. Informuje o tom agentura Reuters.

Účastníkům svolaného protestu vadí některé kroky vládnoucí strany Právo a Spravedlnost (PiS). Ta již byla opozicí v minulosti nařknuta, že narušuje právní systém státu, přeměňuje státní média v jednostranně zaměřenou platformu nebo že podporuje některé homofobní hlasy a potlačuje LGBT komunitu, jak uvádí Reuters. Podle průzkumu veřejného mínění mají být volby, které se v Polsku konají na podzim letošního roku, velmi vyrovnané a očekává se těsný souboj mezi liberálními a konzervativními směry.

ČTĚTE TAKÉ: Pro Čechy je Polsko zlatý důl, levněji už kupují nejen potraviny. Ekonom popsal hlavní rozdíl

Statisíce demonstrantů se v neděli sešly také při příležitosti 34. výročí prvních demokratických voleb po roce 1989 v zemi. Trnem v oku je protestujícím i spor kolem připravovaného zákona o zřízení komise, jež by měla na starost posuzování ruského vlivu v Polsku v rozmezí let 2007 až 2022.

Tato legislativní úprava by mohla v očích opozice posloužit jako záminka pro potlačení názorů oponentů dosavadní národně-konzervativní politiky. Ke změně by navíc mělo dojít v době parlamentních voleb.

Občanská platforma v návaznosti na připravovaný zákon uvedla, že se jedná o pokus odstavit z politické scény Donalda Tuska. Ten již v květnu pozval polského prezidenta Andrzeje Dudu na tyto „společenské konzultace“ a vyzval jej, aby se protestů zúčastnil.

Tusk: Hlas Poláků nelze umlčet

Davy táhnoucí se přes kilometr pochodovaly s transparenty, na nichž například stálo: „Svobodné evropské Polsko“ či „Evropská unie ano, PiS ne“. Tusk přivítal příznivce krátkým proslovem. „Prvním krokem k vítězství je, aby Polsko, Evropa, ale také celý svět uznaly naši sílu,“ pronesl směrem k protestujícím. Dále řekl, že „hlas Poláků nelze umlčet“. Současnou iniciativu označil za srovnatelnou s bojem proti komunismu v minulém století.

V čele průvodu kráčeli vedoucí představitelé Občanské platformy doprovázení nositelem Nobelovy ceny za mír a bývalým šéfem odborového svazu Solidarita Lechem Walesou.

Tagy:
Polsko Varšava demonstrace protest Právo a spravedlnost Donald Tusk Občanská platforma Lech Wałęsa