Vaše mlčení stojí desítky životů. Ukrajinská biatlonistka se opřela do ruských sportovců

Ukrajinská biatlonistka Anastasija Merkušinová poslala ruským sportovcům ostrý vzkaz.

Ruský sport mizí z mapy

Ukrajinská biatlonistka Anastasija Merkušinová, která se účastnila olympijských her, na sociálních sítích sdílela ostrý vzkaz. „Apeluji na sportovce. Vy přesně víte, co se děje, a mlčíte. Vaše mlčení stojí desítky životů. Pokud válku podporuje, přemýšlejte o tom, že i vy nesete spoluodpovědnost za smrt, která se vás brzy osobně dotkne,“ uvedla. Zprávou promlouvala zejména k Rusům.

Jak sama reprezentantka podotkla, najít pravdu v době informační války je komplikované. Proto se rozhodla kontaktovat několik svých přátel a požádala je, aby jí zaslali fotografie, které sami pořídili. „Snímky jsou velmi děsivé, děsivější než v televizi. Sama jsem se tři dny nemohla dovolat kamarádce z Černigova. Když mi zavolala a řekla, že se jí podařilo z pekla utéct, rozplakala jsem se,“ svěřila se se svou zkušeností.

Zdůrazňuje, že válka je strašná věc. „Je to strach, bolest a smrt. Není to stránka z učebnice o druhé světové válce, ale skutečný život. Bojíte se o sebe a své blízké,“ pokračovala. Následně podotkla, že ukrajinský lid je jednotný. „Bude za svou nezávislost bojovat do posledního muže,“ uvedla.

Svůj příspěvek adresuje zejména sportovcům, především z Ruska. „Apeluji na sportovce. Vy přesně víte, co se děje, a mlčíte. Vaše mlčení stojí desítky životů. Pokud válku podporujete, přemýšlejte o tom, že i vy nesete spoluodpovědnost za smrt, která se vás brzy osobně dotkne,“ uvedla.

Doplnila, že se sportovci rozčilují nad zákazem účastnit se na soutěžích. „Jak ale můžete soutěžit, když vaše země položila samopaly k hlavám našich příbuzných a přátel? Ukrajinští sportovci berou do rukou zbraně na obranu své země. Vy se pravdy bojíte, protože za pouhé heslo ‚ne válce‘ bez zmínky o Ukrajině vás zavřou,“ uzavřela s tím, že s Ruskem je možná „opravdu něco špatně“.

Za příspěvek sklidila vlnu podpory od svých fanoušků. Pod její fotografii, ke které vzkaz připsala, jí posílají srdce v barvách ukrajinské vlajky. V následujících dnech by na svých stránkách měla Merkušinová zveřejnit fotografie, které dostala od svých přátel.

Tagy: