Vašeho Medvedčuka za naše zajaté dívky a chlapce. Zelenskyj navrhuje Rusům výměnu

Ukrajinci v úterý zadrželi proruského politika Viktora Medvedčuka, který po začátku ruské invaze uprchl z domácího vězení, aby se vyhnul případnému usvědčení z velezrady. Prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném projevu k národu oznámil, že Kyjev by byl ochotný Medvedčuka vyměnit za nezletilé ukrajinské zajatce.

„Navrhuji Ruské federaci výměnu vašeho chlapa (Medvedčuka) za naše dívky a chlapce, kteří jsou nyní v ruském zajetí. Je proto důležité, aby naše orgány činné v trestním řízení a armáda zvážily tuto možnost,“ prohlásil ve svém úterním projevu Zelenskyj.

Učinil tak krátce poté, co se ukázalo, že ukrajinská tajná služba SBU zadržela lídra opoziční platformy Viktora Medvedčuka. Následně se po internetu začaly šířit fotografie prokremelského politika v ukrajinské vojenské uniformě a s pouty na rukou.

„Skrýval se 48 dní. Nakonec se pokusil z naší země utéct. Myslím, že od něj bylo obzvlášť cynické použít naši vojenskou uniformu k tomu, aby se maskoval. Je to opravdový ,vlastenec‘,“ řekl Zelenskyj s velkou dávkou ironie.

Medvedčuk uprchl z domácího vězení na konci února, tedy krátce po vypuknutí ruské invaze. Úřady proti politikovi totiž zahájily řízení o velezradě. Jeho právník tehdy uvedl, že Medvedčuk byl nucen změnit místo pobytu kvůli výhrůžkám nacionalistických skupin.

Moskva zatím uvedla, že fotky ze zadržení nemusí být opravdové. Západní média spekulují, že právě Medvedčuk měl být jedním z členů nové ukrajinské vlády, pokud by se Rusům povedlo dobýt Kyjev. Ruský prezident Vladimir Putin je totiž kmotrem nejmladší Medvedčukovy dcery.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v souvislosti s dopadením prokremelského politika Moskvu varoval, že každého ruského agenta nakonec odhalí.

Tagy: