Nejdřív extrémní teploty ke čtyřicítkám, pak silné bouřky. Kdy se počasí kardinálně otočí?

Meteoroložka Matušková o tropech v Česku

Teploty nad 30 °C sužují Evropu již několik dní. Tropy se očekávají i ve čtvrtek, kdy teploměry v Česku naměří až 37 °C. Meteorologové navíc vydali další výstrahu. Varují před vysokými teplotami, požáry a nově i bouřkami. Ty by mohly být i velmi silné, s přívalovým deštěm a kroupami. Kde se mít na pozoru?

Stejně jako v předchozí dny i ve čtvrtek se teploty vyhoupnou nad tropickou třicítku. Pohybovat by se měly mezi 28 až 33 °C, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku dokonce dosáhnou až 37 °C. Lidé by proto i nadále měli mít na paměti doporučení expertů: nechodit na slunce v pravé poledne, dostatečně pít a v případě nevolnosti kontaktovat záchranáře.

K většinou oblačné obloze se však připojí bouřky, a to i velmi silné. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali výstrahu, která od čtvrteční 14. hodiny do páteční 6. hodiny platí pro devět krajů. Konkrétně pro části Středočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje. Dále pro celou Prahu, Vysočinu a Jihočeský, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj.

Spolu se silnými bouřkami by do Česka měly dorazit i přívalové deště se srážkami kolem 40 milimetrů. Pozor by si lidé měli dát i na menší kroupy a vítr o síle kolem 70 km/h. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ varují odborníci.

Na pozoru by se měli mít i řidiči. „Při řízení vozidla v bouřce by měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Dále je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na riziko zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ dodali meteorologové.

Počasí koncem týdne

Ani v pátek se tropických teplot nezbavíme. Bude jasno až polojasno, ojediněle by se mohl objevit déšť nebo přeháňky, výjimečně i bouřky. Teploty však opět přesáhnou tropickou třicítku. V Česku se budou pohybovat mezi 29 až 33 °C, na jihovýchodě vystoupají až k 35 °C.

Sobota pak bude zase zamračená, převládat bude oblačno až zataženo, místy se objeví bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 26 až 30 °C, na východě meteorologové předpovídají 30 až 34 °C. V neděli se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 27 až 32 °C. Na začátku příštího týdne očekávají meteorologové opět subtropy, teploty se dostanou nad 35 °C.

Tagy: