Covid kosí městskou dopravu v Česku. Podnikům chybí řidiči, ruší se řada linek

MHD a covid

Dopravní podniky větších měst v Česku se potýkají s nedostatkem řidičů. Ti chybí buď kvůli onemocnění COVID-19, nebo karanténě, případně ošetřování člena rodiny. Přibývá tak omezení hromadné dopravy. V pondělí a v úterý například omezují přepravu dopravní podniky v Ostravě a v Brně.

Z důvodu vysoké nemocnosti řidičů přešel Dopravní podnik města Brna na prázdninový režim od pondělí. Jezdí méně linek ve větších časových intervalech. „Znamená to, že u spojů, které jezdily častěji, tak u nich se interval posunul o dvě až tři minuty. U autobusů je to o pět minut,“ popsala Barbora Doležalová z Dopravního podniku města Brna.

I v Brně chybí lidé, kteří by se mohli posadit za volant. „Aktuálně s covidem máme 21 zaměstnanců, 20 je v karanténě a sedm na OČR (ošetřovačce),“ sdělila Doležalová.

Dochází i k rušení linek

Vážná je situace také v ostravské hromadné dopravě. „Nemocnost řidičů se drží stále vysoko. Aktuálně nemůže pracovat 217 z nich, tedy více než 20 procent,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová.

Od úterý 1. února proto Ostrava omezí provoz MHD ještě víc. „O prodloužení intervalu na lince číslo 6 na 20 minut a na lince číslo 8 na 10 minut pouze mimo špičku,“ doplnila Šnoblová.

Podle prázdninového režimu začaly jezdit hradecké autobusy a trolejbusy minulou středu. V nedalekých Pardubicích dokonce o dva dny dříve. „K dnešnímu dni je ta situace ještě o trochu složitější, než byla minulý týden. Současně máme ve stavu nemocných 38 řidičů z 220,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Pardubice Tomáš Pelikán.

A tak i v Pardubicích museli sáhnout k úpravám, i když ne plošným. „Na páteřních linkách je prodloužen interval o dvě minuty a zatím je zrušena jenom linka číslo 4,“ sdělil Pelikán.

Situace se ale může ještě zhoršit. Proto se dopravní podniky připravují na další omezování.

Tagy: