Ve videu vzkazoval, že se těší na válku. Stíhání proti Grznárovi žalobce zastavil

Žalobce zastavil stíhání kulturisty Grznára.

Žalobce zastavil stíhání kulturisty Grznára

Plzeňští policisté začali nedávno trestně stíhat kulturistu Filipa Grznára za jeho nevybíravé výroky o válce na Ukrajině. Pokud by se jeho případ dostal až k soudu, hrozilo mu několik let ve vězení. Žalobce ale trestní stíhání zastavil a případ vrátil zpět policistům.

„Těším se na to, až v ČR vypukne válka. Má to jednu velkou výhodu. Ve válce můžeš páchat trestnou činnost jak vzteklý,“ vzkazoval Grznár ve videu, které natočil před několika měsíci. Hrozilo mu, že za své kontroverzní chování skončí před soudem kvůli podněcování k trestném činu.

Usnesení o zahájení trestního stíhání ale bylo zrušeno. Své rozhodnutí šéfka plzeňského státního zastupitelství zdůvodnila tím, že výroky Grznára jednoznačně nesměřovaly k podpoře válečného konfliktu na Ukrajině.

„Ne že bych to očekával, ale doufal jsem v to. V každém případě jsem za to rád. Video vzniklo pod vlivem alkoholu, byla to velká chyba,“ uvedl k tomu kulturista.

Případ nyní opět mají na stole policisté s tím, že by se vzhledem k výrazům, které kulturista v nahrávce použil, mohlo jednat o trestný čin výtržnictví. „K případu se zatím nebudeme vyjadřovat, protože musíme nastudovat spisový materiál,“ sdělila mluvčí policie Dagmar Brožová.

Svého chování Grznár prý lituje a věří, že nebude čelit dalšími trestnímu stíhání. Incident je pro něj poučením, aby se ve svých projevech na internetu krotil. „Je to velké poučení do budoucna, aby lidé na sociálních sítích nebrali vše tak vážně. Já už jsem sítě omezil a nějakým způsobem se z nich stahuji,“ dodal kulturista.

Pokud by policisté Grznára skutečně obvinili z výtržnictví, mohl by skončit ve vězení až na dva roky.

Tagy:
válka video Ukrajina obvinění věznice soud výtržnictví Česko Filip Grznár Státní zastupitelství ČR ruská invaze na Ukrajinu