Plíseň a škůdci: Inspekce odhalila čtyři nevyhovující potraviny. Podívejte se, o které šlo

Hned čtyři nevyhovující potraviny zajistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Jednalo se o sýr s viditelnou plísní, rýži a dva druhy těstovin, v nichž byli škůdci. SZPI o tom informovala na webu svého projektu Potraviny na pranýři.

Plesnivý sýr objevila Inspekce v prodejně v Moravském Písku. „Na povrchu sýra se vyskytovaly kolonie plísní zelené a bílošedé barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,“ píše SZPI na webu. Mléčný výrobek přitom nebyl skladován v nevyhovujících teplotách ani neměl prošlé datum spotřeby.

ČTĚTE TAKÉ: Řetězce stahují z prodeje sušené meruňky: Důvodem jsou škůdci i bílý povlak na ovoci

Škůdce pak inspektoři objevili ve třech potravinách v prodejně v Klášterci nad Ohří. Jednalo se o vaječné sušené těstoviny, semolinové těstoviny a rýžové nudle.

„Na obale potraviny byl zjištěn výskyt živých i mrtvých škůdců. Obal byl poškozený činností škůdců – dírky. Uvnitř balení pak byly zjištěny stopy po činnosti škůdců – pavučinky, poškozená zrna, drť z těstovin,“ napsali inspektoři. Škůdce měli najít i na regále, z nějž byla potravina nabízena k prodeji.

Informace, že je nějaká potravina nebezpečná nebo potenciálně nebezpečná, se v dnešní době šíří velmi rychle. Je rozdíl mezi bezpečností a kvalitou potravin. „Můžeme diskutovat o tom, které potraviny jsou kvalitní a zda jejich kvalita klesá či stoupá, ale co se týká jejich bezpečnosti, tak ta je v dnešní době určitě vyšší než před 20 nebo 30 lety,“ uvedla odbornice na výživu a potraviny Marie Makovská.

Když je nějaká potravina kvůli zdravotní závadnosti stažena z prodeje, v internetových diskuzích se hojně objevují názory, že něco podobného by se dříve nestalo, podle Makovské to však není pravda. Dříve potraviny, jak vysvětlila, nepodléhaly tak přísným kontrolám. „V Česku se stále obecně, aspoň podle mého názoru, málo zajímáme o to, co jíme, i když se to samozřejmě zlepšuje. Neznalost základních potravinářských norem a složení potravin pak zbytečně vede ke strachu a obecnému ‚zatracování‘ českých potravin, které bych plošně rozhodně neoznačila za nekvalitní,“ dodala Makovská.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nemocniční „blaf“ vyhodit a dojíst se v bufetu. Odbornice popsala, proč pacientům nechutná

Tagy: