Pražští policisté se vyznamenali. Zachránili dva lidi v bezvědomí během jedné služby

Dva zachráněné lidské životy během jednoho dne. Takový úspěch si připsali pražští policisté. Ti nejprve resuscitovali muže, který zkolaboval na ulici a později zasahovali v nákupním centru, kde na zemi ležel muž v bezvědomí.

Policista má v ruce nůžky a stříhá tričko muži, který zkolaboval na ulici. Na hrudník mu lepí elektrody defibrilátoru. „Když jsme přijeli na místo tak už se kolegové z pohotovostní motorizované jednotky starali o muže, který ležel na zemi a poskytovali mu první pomoc,“ popsal zasahující strážce zákona Jan Jirgl.

V resuscitaci se pak policisté střídali a následně si muže do péče převzali zdravotníci. Ti použili přístroj Lucas, tedy automatické zařízení, které stlačuje hrudník a záchranáři tak mají volné ruce na péči o pacienta. Společnými silami se podařilo krevní oběh obnovit a srdce muže začalo znovu bít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nenapadlo mě nic lepšího. Zpěvák Hrůza popsal, jak zadržel násilníka po brutálním útoku

Nešlo ale o jediný případ záchrany života během jednoho dne. Jen o pár hodin později byli stejní policisté v akci znovu. V nákupním centru v Letňanech u rychlého občerstvení totiž ležel muž v bezvědomí. „Vzhledem k tomu, že jsme byli úplně nejblíž, vyrazili jsme na místo. Dorazili jsme do tří minut,“ uvedl Jirgl.

Mezitím se o seniora staral svědek, který mu poskytoval první pomoc. „My jsem si potom převzali nepřímou masáž srdce s tím, že jsme se o něj starali až do příjezdu záchranářů a doktora,“ sdělil Jirgl.

I tento případ měl nakonec díky všem zachráncům šťastný konec. „Jsme velmi rádi, že v tomto ohledu máme skvěle navázanou spolupráci s kolegy z Policie ČR, kteří se v obou těchto případech významně podíleli na záchraně dvou mužů,“ řekla mluvčí záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová.

Podle záchranářů je kvalitně prováděná resuscitace a včasné podání defibrilačního výboje klíčovou součástí záchrany člověka se zastaveným srdcem. Velkou roli v obou případech navíc hrál zmiňovaný defibrilátor. K dispozici jich policisté mají celkem 156. A používají je převážně hlídky, které jezdí v terénu. Od začátku roku jenom v Praze policisté, záchranáři a lajci zachránili už desítky lidských životů.

Tagy:
záchrana krimi Praha Policie České republiky Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy