Velký úspěch Slovenska. Mirror Bar se pyšní příčkou mezi 50 nejlepšími bary světa


Slovensko se historicky poprvé zařadilo mezi absolutní světovou barovou elitu. Bratislavský Mirror Bar z ikonického Hotelu Carlton se umístil v prestižním mezinárodním žebříčku The World’s 50 Best Bars za rok 2025, který každoročně oceňuje nejlepší bary planety. Výsledky byly vyhlášeny během slavnostního galavečera v Hongkongu.

Tento nevídaný úspěch slovenského baru potvrzuje, že když se spojí talent, odvaha, vize a týmová vášeň, dokáže i malá země s přehledem konkurovat největším světovým metropolím a poskytovat služby světové úrovně. Žebříček The World’s 50 Best Bars každoročně sestavuje více než 800 odborníků na nápoje z celého světa. Hlasování je anonymní a odráží osobní zkušenosti expertů s barovou kulturou napříč kontinenty. Cílem je ocenit nejen výjimečné drinky, ale i atmosféru, servis, kreativitu a celkový zážitek, který daný bar nabízí.

ČTĚTE DÁLE: Hvězdný host i soutěž o pobyt ve Skotsku. Chystá se další ročník festivalu Whisky Life! Prague

S projektem Za barem si Pavlína Švarcová klade za cíl dostat barmanské řemeslo mezi širokou veřejnost a nechat ji nahlédnout do zákulisí těch nejpůsobivějších barů nejen v Praze, ale i po celém Česku. Je libo sexy svěží daiquiri, sofistikovaný boulevardier, anebo zkrátka nevíte a chcete se nechat inspirovat?

Úspěch Mirror Baru má pro Slovensko, a zejména pro domácí barovou a gastro scénu, mimořádný význam. Jde totiž o první slovenský bar, který se kdy umístil v TOP 50 nejlepších barů světa, a zároveň jediný z celé střední Evropy, který se letos v žebříčku objevil. Slovensko se přitom umístilo na 25. místě z 50, a zároveň získalo ocenění Disaronno Highest New Entry Award pro nejvýše postaveného nováčka. Celkově tak obstálo v konkurenci více než 10 000 barů z celého světa.

„Je to historický moment pro slovenskou barovou kulturu. Tento úspěch není jen o jednom týmu, ale o celé generaci barmanů, kteří dokazují, že i v malé zemi se dá tvořit světová kvalita,“ konstatuje Róbert Tóth, ředitel hotelu Radisson Blu Carlton, v němž Mirror Bar sídlí.

Tým, který dostal Slovensko na světovou mapu

Za úspěchem Mirror Baru stojí tým vedený bar manažerem Petrem Marcinou a globálním ambasadorem Stanislavem Harciníkem, kteří společně formují filozofii baru už více než šest let. Jejich přístup spojuje precizní techniku, práci s lokálními ingrediencemi a zážitkový servis – to vše v ikonickém prostoru hotelu, který je srdcem bratislavského společenského života už více než sto let.

„Naším cílem nikdy nebylo jen dělat koktejly, ale vytvářet emoci. Každý drink v Mirror Baru má svůj příběh – někdy o Slovensku, jindy o cestách, které nás inspirují. To, že tento přístup ocenili odborníci z celého světa, je pro nás obrovským zadostiučiněním,“ doplňuje Peter Marcina.

Na slavnostním vyhlášení výsledků v čínském Hongkongu zemi reprezentovala delegace týmu Mirror Baru, která společně převzala výjimečné ocenění. „Atmosféra byla neuvěřitelná – stát na jednom pódiu s bary, které jsme dlouhé roky obdivovali, je zážitek, který se nedá popsat,“ říká Stanislav Harciník.

Dopad na slovenský turismus a gastro scénu

Podle Marka Harbuľáka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací Slovenska (AHRS), má toto ocenění širší význam pro celý sektor cestovního ruchu. Bar je totiž díky vysoké kvalitě svých služeb lákadlem pro množství zahraničních návštěvníků – často je dokonce jedním z důvodů, proč turisté zamíří do Bratislavy. Zároveň je známý i v zahraničí a slouží jako vizitka Slovenska.

„Úspěchy, jakých dosáhl Mirror Bar, se v zemích jako Slovensko zatím objevují jen zřídka. Je to důkaz, že i v malé zemi s velkým talentem se dá vytvořit produkt, který obstojí v celosvětové konkurenci. Takové uznání má velký přínos nejen pro samotný bar, ale i pro přilákání zahraničních návštěvníků a budování pozitivního obrazu slovenské gastronomie,“ dodává Harbuľák.

The World’s 50 Best Bars

Žebříček The World’s 50 Best Bars vznikl v roce 2009 a za více než dekádu se stal globálním měřítkem kvality a inovací v barovém světě. Každý rok jej sestavuje nezávislá akademie odborníků z více než 25 regionů, kteří hlasují na základě osobních zkušeností z návštěv jednotlivých podniků během posledních 18 měsíců.

Cílem projektu je nejen oslavit výjimečnost, ale také podporovat rozvoj barové kultury, vzdělávání a výměnu inspirací mezi zeměmi.

„Věříme, že tento úspěch inspiruje další slovenské barmany a podnikatele, aby měli odvahu tvořit velké věci s lokálním charakterem,“ uzavírá Juraj Kostický, generální ředitel Carlton Savoy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejlepší bary světa na jednom místě. Mirror Hospitality Expo nabídlo sexy koktejly i české stálice